Ekonomika

Český bateriový kontejner úspěšně otestován v Německu

Praha 20. prosince 2018

Bateriové úložiště o kapacitě 1,3 MWh, které před nedávnem představila česká společnost Energon Advanced Energetics, má za sebou úspěšnou zkoušku v ostrém provozu. Od konce listopadu ho testuje německá centrála společnosti AEG Power Solutions, která jej vybavila měniči. U příležitosti testování byl unikátní „all-in-one“ kontejner představen obchodním partnerům z celé Evropy a obě firmy zároveň oznámily partnerství i pro další bateriové projekty.

„Vůbec poprvé jsme úložiště vystavili takové zátěži. Už několik týdnů v praxi zkoušíme veškeré funkcionality – od prostého nabíjení a vybíjení přes regulace frekvence, napětí či jalového proudu až po synchronizaci úložiště s diesel generátorem a start ostrovního systému ze tmy. Řídicí systém si poradil se vším, takže s výsledkem jsme spokojeni,“ shrnuje Tomáš Pastrňák, autor konceptu a současně ředitel společnosti Energon Advanced Energetics.

Příležitost pro výrobce elektřiny i průmyslové podniky

Bateriová úložiště podobná testovanému kontejneru najdou podle tvůrců uplatnění například u výrobců elektřiny. Ti jejich prostřednictvím mohou přispívat ke stabilizaci přenosové a distribuční soustavy, což v České republice představuje byznys o celkovém objemu pět miliard ročně. „Například v Německu už je to fungující praxe, u nás však teprve nyní vzniká související legislativa. Oprávnění poskytovat služby tzv. primární regulace tak zatím mají pouze klasické elektrárny a teplárny, obnovitelné zdroje zatím nikoli,“ vysvětluje Tomáš Pastrňák.

Už nyní však z bateriových úložišť mohou profitovat velké průmyslové podniky, kterým funkce nazvaná peak-shaving může významně snížit náklady na rezervovanou kapacitu. „Výrobní závody připojené k hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí platí měsíčně řádově stovky tisíc korun za každou megawattu, která je pro ně připravená v síti. Vedle toho platí vysoká penále za odchylky od této plánované spotřeby. Bateriový systém pomáhá spotřební špičky výrazně zmírnit,“ přibližuje Tomáš Pastrňák a doplňuje: „Až se uvolní trh s podpůrnými službami, budou i průmyslové podniky přispívat k regulaci frekvence, což bude zajímavá byznysová příležitost.“

Aktuální testování kontejneru v německém Belecke potrvá až do konce letošního roku. Poté se úložiště přepraví zpět do Čech, kde probíhají jednání o jeho prodeji.

Technické parametry BESS kontejneru:

  • Rozměry: 12,19 m (D) x 2,5 m (Š) x 3,2 m (V)
  • Jmenovité napětí: 0,4-35 kV (podle volby transformátoru)
  • Jmenovitá frekvence: 50 Hz
  • Jmenovitý nabíjecí/vybíjecí výkon: 1 MVA
  • Kapacita baterie (instalovaná/použitelná): 1 357 kWh/ 1000 kWh
  • Typ baterie: Li-Ion, chemie článků NMC (výrobce LG Chem)
  • Jmenovitý výkon střídačů (zdánlivý/činný/jalový): 1000 kVA / 1000 kW / 1000 kVar
  • Pracovní teplota: -20 až 50 °C
  • Potřeba vzduchu: 7500 m3 (při plném výkonu a 50 °C)
  • Životnost: 10 let / min. 6000 cyklů baterie

Věra Kubátová

O společnosti Energon Advanced Energetics:

Firma Energon Advanced Energetics je dceřinou společností Energon holdingu a specializuje se na stavbu velkých bateriových systémů (100 kWh až desítky až stovky MWh). Své stavby realizuje nejen v České republice, ale i v dalších zemích EU. Druhou oblastí působnosti společnosti je výstavba tzv. EPC celků na klíč, tzn. návrhy, realizace a následný servis energetických celků se zaměřením na všechny druhy médií: elektro, teplo i chlad.  Společnost působí na českém trhu od roku 2011, součástí Energonu se stala od roku 2017.

 

Sdílejte ...