Kultura

Pošlete Ježíška pro dárky do trojské botanické zahrady

Praha  9. prosince 2018

Nejdůležitější svátky roku se nezadržitelně blíží a s tím vyvstává otázka, čím o Vánocích udělat radost svým blízkým. Botanická zahrada hl. m. Prahy proto připravila nabídku dárkových poukazů, vstupenek i drobností, které potěší (nejen) milovníky rostlin. Pokud si i u vás Ježíšek láme hlavu nad letošní nadílkou, pošlete ho pro inspiraci do botanické. Vy si pak můžete čekání na Vánoce zkrátit příjemnou procházkou zahradou a završit  ji třeba se sklenkou vína u hořícího krbu v místní vinotéce.

Otevírací doba v listopadu a v prosinci:

Skleník Fata Morgana:
od 9.00 do 16.00 (út–ne, svátek)

Venkovní expozice:
od 9.00 do 16.00

Vinotéka sv. Klára:

od 13.00 do 17.00 (po–pá)
od 11.00 do 17.00 (so, ne, svátek)

Nákup vánočních dárků nemusí nutně znamenat stres a shon v přeplněných obchodních centrech. V trojské botanické zahradě zakoupíte originální dárky či dárkové poukazy pro rodinu i přátele, zároveň můžete navštívit tropický ráj ukrytý ve skleníku Fata Morgana nebo se projít venkovními expozicemi. „V tomto roce jsme rozšířili nabídku upomínkových předmětů. Vydali jsme tři nové knihy  a tradičně jsme pro milovníky vína připravili speciální dárkové poukazy na degustace našich vín párovaných  s delikatesami,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Originální dárek pro ženu

Snad neexistuje žena, která by nemilovala parfémy. Buďte originální a pořiďte svým drahým polovičkám jedinečný dárek s vůní exotických květin a koření. Parfém nazvaný jednoduše Fata Morgana No. 1 zrál několik měsíců přímo ve skleníku. Jeho základem jsou esence z rostlin dovezených z našich expedic na ostrov Madagaskar. Pokud chcete darovat svým blízkým opravdu exkluzivní dárek, tento parfém je ta správná volba. Zakoupíte jej v pokladně skleníku Fata Morgana za 499 Kč.

Chcete se blýsknout dárkem u maminky či tchyně?

Potěšte je letos originálním dárkem a věnujte jim poukaz na procházku botanickou zahradou v doprovodu průvodce. Zavítat mohou do jakékoliv části zahrady dle vlastního výběru  a dozvědí se mnoho zajímavostí ze života rostlin. Doprovod školeného průvodce na jeden okruh a skupinu vás bude stát 300 Kč na hodinu plus vstupné do botanické zahrady. Dárkové poukázky na prohlídky expozic objednávejte e-mailem na [email protected].

Zabodujte u tatínka či tchána

Víte, že vína z vinice sv. Kláry v Botanické zahradě hl. m. Prahy každoročně získávají mnohá ocenění na soutěžích v České republice i v zahraničí? Překvapte milovníky tohoto lahodného nápoje a nechte je odhalit jeho tajemství v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Prohlédnou  si expozici výroby vína s průvodcem a návštěvu zakončí ochutnávkou produkce z místní vinice. Dárkový poukaz zahrnuje navíc i vstup do botanické zahrady. Cena se vstupem  do venkovních expozic je 880 Kč za dvě osoby. Cena se vstupem do venkovních expozic a skleníku Fata Morgana pro dvě osoby činí 1000 Kč. Dárkové poukázky na prohlídky expozice výroby vína objednávejte e-mailem na [email protected]. Pokud chcete poukaz darovat jako vánoční dárek, je třeba objednávku uhradit nejpozději do 13. 12. 2018.

 

Večer pro milovníky vína

Vymýšlíte program pro svou drahou polovičku a všude jste už byli? Máme pro vás tip. Pozvěte svou milou či milého do Botanické zahrady hl. m. Prahy na večer spojený se speciální degustací snoubení vín z vinice sv. Kláry s vybranými delikatesami. Ochutnáte šest vzorků vín  spolu s šesti druhy sýrů, paštik a dalších dobrot. Vybírat můžete z následujících termínů:  15., 17. a 23. ledna vždy od 19.00 hodin. Dárkové poukazy v ceně 420 Kč za osobu na zvolený termín objednávejte e-mailem na [email protected].

Čím potěšíte knihomola?

Kniha by neměla chybět pod žádným vánočním stromečkem. Pokud vaši blízcí patří  mezi obdivovatele přírodních krás či zapálené zahradníky, překvapte je knihou z nabídky Botanické zahrady Praha. Letošní novinkou je publikace věnovaná známým i méně známým druhům záhonových trvalek, která je plná rad a inspirace pro každou zahrádku. Jejími autory jsou kurátoři Petr Hanzelka a Iveta Bulánková.

Kniha nazvaná Dřeviny Botanické zahrady hl. m. Prahy, jejímž autorem je kurátor Tomáš Vencálek, představuje nevšední druhy dřevin, které jsou k vidění často pouze v botanických zahradách. Čtenáři se v ní seznámí se třiačtyřiceti zástupci jak jehličnatých, tak i listnatých stromů, u nichž kromě odborného popisu najdou také mnohé zajímavosti.

Světově unikátní projekt botanické zahrady představí kniha Kořeny osobností Botanické zahrady hl. m. Prahy. Seznámí vás s více než osmdesáti významnými osobnostmi současného veřejného života a rostlinami, které v průběhu uplynulých devíti let v zahradě postupně vysadily.
Knihy zakoupíte ve skleníku Fata Morgana. Cena za kus činí 349 Kč.

Hledáte dárek pro obchodní partnery?

Dáváte svým obchodním partnerům víno a přemýšlíte, která to budou tento rok? Určitě neuděláte chybu s vínem z vinice sv. Kláry vyrobeným v trojské botanické zahradě, které si můžete nechat zabalit do dárkové krabičky. Vybírat můžete z bílých, růžových i červených vín. V nabídce jsou rovněž vína perlivá a pět druhů matolinových pálenek. Místní produkce dosahuje díky ideální poloze vinice sv. Kláry pravidelně vysoké kvality a je oceňována na soutěžích v České republice i v zahraničí. Vína zakoupíte pouze ve Vinotéce sv. Klára umístěné ve viničním domku v srdci vinice sv. Kláry.

Dárky pro každého

Jednadvacáté století je bezpochyby stoletím techniky a botanická zahrada nemůže stát stranou. V nabídce dárkových předmětů najdete proto také netradiční předměty, které jsou krásné i užitečné zároveň. Atraktivní je zejména USB flash disk za 249 Kč a powerbanka za 299 Kč.

Nový USB flash disk má tvar kreditní karty, a skvěle tudíž padne do přihrádky ve vaší peněžence, důležitá data tak můžete mít stále u sebe. Zdobí ho oboustranný fototisk na skle a jeho design určitě potěší všechny milovníky rostlin.

Powerbanky jsou dnes velice oblíbené, ale často příliš velké a těžké. Nová powerbanka z botanické má praktický tvar, umožní dvě plná nabití vašeho mobilního telefonu a je vhodná pro smartphony i iPhony. Navíc ji také zdobí potisk s motivem rostlin. Oba předměty zakoupíte v pokladně skleníku Fata Morgana.

Chcete potěšit sportovně založené příbuzné či známé? Pořiďte jim hřejivý nákrčník nebo rychleschnoucí ručník, který je v nabídce botanické zahrady k dispozici v mnoha barvách. Milovníkům výletů do přírody udělá radost praktická termoska a příznivci humoru uvítají látkové tašky, trička či plechový hrneček s vtipným popiskem.

Ani letos v nabídce dárkových předmětů nechybí reprezentativní nástěnný kalendář pro rok 2019. Představuje fotografie z archivu trojské botanické zahrady, které ilustrují proměnu expozic v průběhu uplynulých padesáti let existence zahrady. Zakoupit jej můžete ve všech pokladnách za 150 Kč.

Drobnost, která potěší – dárková vstupenka do botanické zahrady

Pozvěte své blízké na prohlídku světa rostlin. Dárkové vstupenky do trojské botanické zahrady s platností jeden rok od data vydání zakoupíte ve všech pokladnách. Za dárkovou vstupenku zaplatíte totéž co za běžné vstupné. Nejste z Prahy? Objednávat si je můžete i na e-mailu [email protected].

Kalendář akcí Botanické zahrady Praha
listopad – prosinec 2018

Kouzlo Vánoc

  1. 11. 2018 – 1. 1. 2019

skleník Fata Morgana

Vánoční výstava ve skleníku Fata Morgana představí originální adventní a vánoční aranžmá z přírodních materiálů. Chybět nebude ani netradiční betlém. Zažijte Vánoce v tropech!

Adventní tvoření

  1. – 25. 11.

10.00–16.00

Zázemí administrativní budovy

Vánoce jsou svátkem klidu a pohody a všichni se na ně dlouho těšíme a připravujeme. Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro své blízké.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než osm desítek osobností poctilo v uplynulých devíti letech Botanickou zahradu  hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman  či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost  na Stezce osobností potkat a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností  si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete
na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.

           

Mgr. Klára Hrdá, Darina Miklovičová

Sdílejte ...