Informace Svět

Žák Ladislav: Wirklich ist, was wirkt…

Praha 14. listopadu 2018

Začínám příspěvek německým úslovím, kterým jsem předchozí příspěvek zakončil. Kauza s „plukovníkem Redlem light“, která údajně hýbe Rakouskem, je nahrazena novým kolem aféry „Čapí hnízdo“. To, co se skutečně stalo, nikoho nezajímá a hysterie už cloumá lidem i jeho elitami.

Dovolím si poznámku na klasické téma tragédie Hamlet. Připomeňme si, že na základě velice obskurního svědectví, které přinese z cest se navrátivšímu Hamletovi jakási vidina, potulující se nad ránem po hradbách Elsinoru, dojde na dánském dvoře k hysterii, umně rozpoutané Hamletem. Ten se postupně zdánlivě mění v šílence, skutečně ničícího všechny a všechno. Když se tohoto manipulativního, lehce úchylného vraha a ničitele lidských osudů nepodaří odstranit, dojde k otevřenému střetu, který znamená nejen konec vládnoucí dynastie, ale málem i konec království dánského. Je-li tedy cosi opravdu shnilého v království dánském, je to především Hamlet sám…

Víme přitom jenom to, že Hamletův otec umřel a jeho matka si vzala jeho strýce v čase zřejmě kratším, než bylo obvyklé. Jago je s jednou maurským imigrantem uškrcenou Desdemonou proti Hamletovi jako manipulátor naprostý žabař…

Je zvláštní, že i lidé, kterým jsou tato klasická díla známá, nejsou imunní proti působení hloupé manipulace a pustí si ji pod kůži. Pak jsou lidé masově ochotni slyšet i na to, že okradený člověk je vlastně „osobou zapletenou do krádeže“ a oběť čehokoliv je přirozeně vinna už tím, že „u toho přece byla“.

Znovu apeluji na to, abychom si odpověděli na otázku, co každý jeden z nás doopravdy ví, než začneme lidi kolem sebe hystericky soudit, odsuzovat, napadat jejich blízké a označovat ostatní, kteří nesdílejí jejich soudy, za jejich spoluviníky.

Křesťanská žena z Pákistánu, jménem Asia, nebyla odsouzena za rouhání k trýznivé smrti a muslimové nejen, že hystericky požadují její smrt navzdory soudnímu verdiktu, ale k tomu požadují i smrt soudců, kteří ji osvobodili… Slyšel jsem spoustu domácích i evropských nadřazených komentářů na toto jejich chování. Zamysleme se nad tím, jestli proti mediálnímu lynči s hysterickými aktivisty a politiky za zády není takové malé ukamenování projevem lidskosti…

Fanatismus a hysterie jsou odporné… ale fungují…

 

 

Sdílejte ...

2 komentáře: „Žák Ladislav: Wirklich ist, was wirkt…

  • Výstižné. Milan

  • Plně souhlasím. Nepřestává mne udivovat hysterie, rozpoutaná na základě jedné reportáže. Většina představitelů politických stran zcela ztratila soudnost, zdravý rozum (pokud ho vůbec měli). Činit odsudky, závěry bez znalosti faktů… To je troufalost a drzost. Mírně řečeno.
    Fanatismus a hysterie jsou odporné… ale fungují… Píše autor.
    Dovolím si dodat, že také hyenismus. Aféra je vykreslována tak, že i tento pojem zde má své místo.
    Pro úplnost dodávám, že hyenismus je mj. využívání neštěstí druhých; surovost, bezcitnost, bestialita.
    Všem, kteří vykřikují své (zatím?!) nepodložené závěry, připomínám: Quidquid agis, prudenter agas et respice finem. Tedy: Cokoliv děláš, dělej prozíravě a hleď na konec.

Komentáře nejsou povoleny.