Zábava

Muzeum Blanenska představí IGRÁČKA speleologa

Praha 14. listopadu 2018

Blansko, brána do Moravského krasu, uvede v regionálním Muzeu Blanenska oblíbenou putovní výstavu Fenomén IGRÁČEK. Sedmdesátá výstava se uskuteční v Malé výstavní síni na blanenském zámku. Vernisáž proběhne 15. listopadu v Multimediální síni. Výstavu s IGRÁČKY uvede kurátor výstavy, Zdeněk Rauš. Muzeum představí návštěvníkům historii i současnost oblíbené české hračky, kterou znají již tři generace dětí. Návštěvníci si prohlédnou desítky figurek nejrůznějších povolání a charakterů v historických i moderních variantách. Seznámí se s výrobou figurky, a také si s IGRÁČKY pohrají. Originální figurka pro Blansko z dílny Miroslava Svobody tentokráte ztvární Ericha Roučku, českého technika a vynálezce a hraběte Hugo Františka Salma, moravského šlechtice, průkopníka průmyslu, vědce, milovníka umění, sběratele, mecenáše a speleologa. Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., která IGRÁČKA vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

„Poznávání historie může být zábava. Kromě zásadních regionálních témat, na která se v muzeu zaměřujeme a prezentujeme je ve stálých expozicích, Zámek Blansko, Moravský kras, Blanenská umělecká litina a další, se snažíme uvádět i další zajímavosti z historie,“ uvádí Pavlína Kamínková, ředitelka Muzea Blanenska. „IGRÁČEK je nejenom hračka, ale česká stylová součást života mnohých z nás, a to už po několik desítek let. Jsme rádi, že ho můžeme přivítat u nás a ukázat ho i návštěvníkům blanenského muzea, ať už těm, kteří si na něj pamatují, tak těm, které seznámení s IGRÁČKEM teprve čeká,“ dodává Pavlína Kamínková.

„Výstava „Fenomén IGRÁČEK“ vznikla v roce 2011. Vernisáž byla tehdy v Technickém muzeu v Brně. Od té doby se IGRÁČCI rozrůstají a zdokonalují. Na 70. výstavě, konané právě v Blansku, se návštěvníci podívají na původní IGRÁČKY z roku 1976, jejich obnovenou výrobu i „novinky“, se kterými přišel výrobce v roce 2011 až po současnost,” uvádí Zdeněk Rauš, kurátor výstavy. „Do Blanska je z Brna jen kousek. Vedle návštěvy Macochy a všech jeskyní, které jsou častým místem pro výlety, bych tentokrát doporučil  i návštěvu Muzea Blanenska, zvláště pak právě výstavu IGRÁČKŮ a herny, která tady k výstavě vznikla,“ dodává Zdeněk Rauš.

„Prostřednictvím Výstavy Fenomén IGRÁČEK se návštěvníci dozvědí o vývoji postavičky IGRÁČEK. Čeká na ně vyprávění o jeho výrobě, a to od roku 1976, kdy byl první panáček, povoláním zedník, vyroben. Od té doby byly vytvořeny desítky různých povolání IGRÁČKŮ s odlišnými doplňky, vznikla herní řada MultiGo – nákladní auta s výměnnou korbičkou, nebo řada Handy – skládací prostředí (např. požární stanice, nemocnice aj.), ve kterých si děti mohou s IGRÁČKEM hrát,” uvádí Miroslav Kotík, majitel a ředitel společnosti EFKO – karton s.r.o. „ K tomu se pak dozví zájemci i řadu zajímavostí z daného místa, kde se výstava koná. Díky originálním postavičkám ztvárňujícím významné představitele kraje se hravou formou dozví řadu nových věcí, které doposud třeba neznali,“ dodává Miroslav Kotík.

Erich Roučka založil v Blansku v roce 1911 továrnu na elektrické měřicí přístroje, která byla první v tehdejším Rakousku-Uhersku. Své nápady projednával ve Spojených státech i s Thomasem A. Edisonem. Po návratu začal s výrobou automatických regulátorů parních kotlů, jimž dal název E. R. Robot se svolením Karla Čapka. Vůbec první robot byl tak vyroben právě v Blansku.

Hugo Franitšek Salm byl velmi vzdělaný člověk, vyznal se v polním i lesním hospodářství, přírodních vědách. Na univerzitě ve Vídni vystudoval práva, zajímal se také o chemii, hornictví a hutnictví, které dostudoval až po válce. Z jazyků ovládal češtinu, němčinu, angličtinu, francouzštinu a italštinu. Roku 1801 odcestoval do Anglie, která byla průkopníkem v moderních technologiích, seznámil se s principy vysoké koksové pece, s výrobou ocelové litiny, s vynálezy parního stroje, mechanického tkalcovského stavu a dalších tehdejších novinek. V roce 1808 tam na zapřenou pracoval jako dělník v továrnách. Zde prováděl „průmyslovou špionáž“ a přivezl si s sebou značné množství nákresů různých strojů. Po svém návratu zřídil v Brně první továrnu na stroje, poté zřídil další v Doubravici. Třetí strojírenskou továrnu, která přežila v jiné podobě až do současnosti, založil v Blansku. Ta se stala na dlouhou dobu největší továrnou v Rakouském císařství. V Blansku byla postavena kuplovací pec, válcovna, slévárna, modelárna, strojírna, následovaly provozy destilační uhelné peci, prachárny, byly postaveny hamry, papírna, v údolí Svitavy a Punkvy vyrůstaly nesčetné milíře. Blanenská umělecká litina našla uplatnění doslova po celé Evropě. Dodnes jsou výrobky z blanenských železáren k vidění ve Vídni, Paříži nebo Bratislavě. V Rájci postavil Hugo František Salm cukrovar. Kromě toho se zabýval vědeckými výzkumy, studoval očkování proti neštovicím, bádal o vakcínách proti vzteklině.

V roce 1817 se stal jedním ze zakladatelů Moravsko-slezského Františkova muzea (nynější Moravské zemské muzeum), kam přispěl obnosem 2000 zlatých a stal se jedním z hlavních dárců muzejních sbírek. Seznámil se z mnoha kulturními činovníky své doby, jedním z jeho stálých hostů se stal Josef Dobrovský, na jehož práci a cesty mu hrabě Hugo Salm poskytoval finanční prostředky. Hugo František Salm se též zabýval přírodou Moravského krasu a stranou rozhodně nezůstala ani speleologie. Pro nedostatek času zejména podporoval publikace jiných autorů o tomto krásném koutu Moravy, avšak i sám se účastnil některých výprav, z nichž ta nejpamátnější byla ze srpna roku 1808, kdy sestoupil s expedicí na neprobádané dno Macochy.

Kromě rozsáhlé sbírky IGRÁČKŮ čeká návštěvníky v Muzeu Blanenska archeologická expozice Cesta do pravěku Blanenska s unikátními originály z Býčí skály, se zábavným doplňkem pro děti a interaktivní hernou, prohlídky zámku a historických interiérů, pro děti s pážecím pasem v ruce, expozice Objevitelé Moravského krasu a Hradů blanenského okolí. V průběhu výstavy je připraven také bohatý adventní program. IGRÁČEK bude v muzeu k vidění do 25. ledna 2018. Vstupné do muzea: Výstava: 40 Kč základní vstupné, 20 Kč snížené vstupné, 80 Kč rodinné vstupné. Stálé expozice: 80 Kč základní vstupné, 40 Kč snížené vstupné, 160 Kč rodinné vstupné. Více informací na www.muzeum-blanenska.cz.

www.efko.cz

Mgr. Kateřina Goroškov

Společnost EFKO, český výrobce her a hraček, působí na českém trhu od roku 1993. Po celou dobu se zaměřuje kromě výroby také na charitativní akce. Podporuje sponzorskými dary řadu mateřských školek, základních a zvláštních škol, dětských domovů a kojeneckých ústavů. Společnost EFKO se zařadila do projektu KLOKÁNEK na podporu týraných a opuštěných dětí. Těm již od roku 2006 pravidelně přiváží vánoční dárky a pomáhá tak jejich malým svěřencům prožít radostnější Vánoce. Za své výrobky získalo EFKO řadu ocenění  – FOR TOYS 2010 –  cena GRAND PRIX za IGRÁČKA. V roce 2011 obdrželo čestné uznání v rámci projektu VIZIONÁŘI 2011. Ocenění bylo uděleno za oživení tradičních dětských hraček IGRÁČEK a uvedení na trh nové série, která využívá nejnovějších poznatků z oblasti didaktiky a dětské psychologie. Projekt VIZIONÁŘI organizuje sdružení Czech Inno pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu. V roce 2012 společnost EFKO získala ocenění v soutěži „Českých 100 nejlepších“ za strategickou hru ABAKU, kterou doporučuje rovněž Mensa ČR, Jednota českých matematiků a fyziků a Univerzita Karlova. Kreativní stavebnice ROTO START, získala ocenění „Správná hračka“ za rok 2013. Populární rodinná společenská hra Jožin z bažin se chlubí hned dvěma oceněními; „Správná hračka 2013“ a „Nejlepší novinka 2013“ v kategorii Hry, puzzle a karty. V roce 2014 získal označení „Správná hračka“ 2014 soubor oblíbených her Moje první hry. Poslední ocenění „Správná hračka“ získala společnost Efko za edukativní hru „Vyprávěj“ a konstrukční stavebnici ROTO ABC v roce 2018.

Technické muzeum v Brně (TMB) je příspěvkovou organizací se samostatnou právní subjektivitou, je přímo řízeno Ministerstvem kultury České republiky. Svůj sbírkový fond prezentuje formou muzejních expozic a výstav, které pořádá samostatně nebo ve spolupráci s jinými institucemi včetně zahraničních. Pořádá konference a přednášky. Rozvíjí ediční činnost. Věnuje soustavnou pozornost práci s veřejností, především s dětmi a mládeží. Plnění vědeckých cílů dosahuje původním výzkumem v oblastech vědeckotechnického vývoje a muzejní dokumentací v oborech své sbírkotvorné činnosti. Vypracovává odborné posudky a doporučení, vědecké rešerše a expertizy. Napomáhá při odborné výchově studentů formou odborných praxí a vedení absolventských a závěrečných prací. Ve spolupráci s vysokými školami a dalšími odbornými pracovišti zajišťuje výuku v oborech muzeologie a konzervování – restaurování. Vydává osvědčení k vývozu předmětů kulturní hodnoty podle příslušného zákona a eventuálně podává návrhy na prohlášení těchto předmětů za kulturní památku. Zapůjčuje sbírkové předměty k účelům studijním a výstavním. Zajišťuje činnost dobrovolných spolupracovníků muzea, zejména prostřednictvím Kruhu přátel TMB.   

Sdílejte ...