Kultura

CZECH INNOVATION EXPO: Výstava, kde zdánlivě nic není

Praha 12. listopadu 2018

Česká centra v rámci oslav stého výročí republiky připravila interaktivní výstavu s názvem CZECH INNOVATION EXPO (CIE). Unikátní projekt využívá špičkové technologie a přináší ohlédnutí za stoletou historií naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací. V úterý 6. 11. 2018 se konalo úspěšné zahájení v prestižní Lujiazui Harbour City v rámci čínského Business Fóra, kterého se účastnil Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR. Nyní se CIE dostává do České republiky, aktuálně je k vidění v Galerii Českých center. Z Prahy pak pokračuje do Tokia a dalších světových metropolí.

Inovativně pojatá expozice představuje nejvýznamnější osobnosti českého průmyslu a vědy uplynulého století. Skýtá možnost virtuálního setkání s nežijícími vědci, inovátory a průmyslníky. Výstava nejprve překvapí abstraktní hrou tvarů na stěnách a rozmístěním dřevěných přepravních beden, zdánlivě nesourodým. Přesto obsah expozice doslova ožije „před očima“ – při použití tabletů a smartphonů vybavených aplikací pro rozšířenou realitu (AR).

 ONDŘEJ ČERNÝ, GENERÁLNÍ ŘEDITEL ČESKÝCH CENTER:

„Hlavním obsahovým cílem Czech Innovation Expo je představit stoletou historii ČR v oblasti vědy, výzkumu, tradičních průmyslových značek, ale také nastupující generaci představitelů vědeckého, inovativního a podnikatelského prostředí. Forma, kterou tak činí, mne uhranula – otvírá zcela nové prezentační a výstavní možnosti. Troufám si tvrdit, že je kreativním dílem srovnatelným s naší legendární prezentací na bruselském Expo v roce 1958.“ 

Ojedinělá výstava sestává ze tří základních pilířů tvořených rodokmeny českých vědců, inovátorů, průmyslníků a značek. Interaktivním způsobem propojuje řadu vědních disciplín při využití nejmodernějších technologií a inovací. Prostřednictvím stažené aplikace CIE AR v chytrých zařízeních či tabletech (k dispozici v Galerii Českých center), mohou zájemci objevovat výstavu, kde zdánlivě „není nic k vidění“.

UVEDENÍ V ČÍNĚ

Výstavní projekt Czech Innovation Expo je logickým vyvrcholením dlouhodobých popularizačních aktivit Českých center v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Budí pozornost a zároveň se mu dostává zasloužené pozornosti a respektu.  CIE tvořil součást prezidentské návštěvy v Číně. Začátkem listopadu se konalo zahájení v prestižní instituci Lujiazui Harbour City, the 1862 ART CENTER v rámci Business Fóra. Otevření výstavy v Šanghaji proběhlo za účasti Tomáše Petříčka, ministra zahraničních věcí České republiky a Přemysla Pely, vedoucího projektu.

 

PŘEMYSL PELA, VEDOUCÍ PROJEKTOVÉHO TÝMU CZECH INNOVATION EXPO A PŘEDSEDA ŘÍDÍCÍ RADY PROJEKTU:  

„Unikátnost projektu vychází ze zkušeností a zážitků návštěvníků, kteří se díky moderním digitálním technologiím stávají integrální součástí interaktivních příběhů. Návštěvník má možnost prostřednictvím rozšířené reality cestovat v čase, setkat se s nejvýznamnějšími vědci a inovátory naší stoleté historie a zároveň objevovat nekonečné možnosti inovačního potenciálu digitálního světa. První zkušenosti a ohromný zájem o CIE v Šanghaji předčily naše očekávání, interaktivnost a hravost výstavy nadchla mnohé čínské návštěvníky.“

Mezi partnery uvedení CIE v Číně patří významné společnosti Huawei, Škoda Auto,  KIWI.COM.

OLIVER DLOUHÝ,  ZAKLADATEL A VÝKONNÝ ŘEDITEL KIWI. COM:

„Projekt Czech Innovation Expo je naší společnosti velmi blízký. Vychází z principu inovativnosti a kreativního myšlení. Jsme tudíž velmi rádi, že jsme mohli v rámci Business Fóra v Šanghaji uvedení tohoto projektu podpořit.“ 

Přemysl Pela dodává, že vedle prezentačního cíle výstava svou interaktivností a formou zpracování vytváří zcela nový rozměr pro inspirativní poznávaní a vzdělávání.  Návštěvníci Galerie Českých center se mohou přesvědčit na vlastní oči. Po úspěšném uvedení výstavy v Berlíně, Madridu, Pekingu, Šanghaji, je nyní výstava prezentována také v Praze. V příštích měsících se plánuje její uvedení v Tokiu.

Inovativní  ztvárnění

Černobílé abstraktní linky na stěnách galerie slouží tak trochu jako QR kódy. Ve chvíli kdy na ně kamera tabletu nebo chytrého telefonu zamíří, program spustí na displeji animaci, která tyto obrazce doplní o jejich skrytou digitální část. Divákovi se takto rozpohybuje třeba technické schéma přístroje na výrobu měkkých kontaktních čoček českého vynálezce Otty Wichterleho.


PRODUKČNÍ PARTNEŘI

Uměleckou formu, koncept a technologické řešení výstavy na základě zadání Českých center, hlavního organizátora, a České inovace, o.p.s. navrhli a vytvořili Jan Drozda, Mikuláš Křen,  Vítek Škop, Adam Uchytil a studio VR_MUSASHI.

Partnery výstavy jsou Akademie věd ČR, Národní technické muzeum.

VÍTEK ŠKOP, VÝTVARNÍK A GRAFIK: 

„Chtěli jsme technologii rozšířené reality použít jinak než kdokoli před námi. Věříme, že právě doplňováním již existujícího tvaru na stěně pomocí augmentované/rozšířené reality, jsme první, kdo tímto způsobem tuto technologii využil.”

Návštěvník během výstavy použije zapůjčený tablet, nebo si potřebnou aplikaci sám stáhne  do svého mobilního zařízení z Apple či Google Play obchodu. Zvídavějšímu divákovi umožní aplikace plynulý přechod na internetovou stránku projektu, kde nalezne detailnější informace o příslušném autorovi  a jeho objevu. Výstava si klade za cíl přilákat návštěvníky všech věkových skupin, přičemž jim jednoduchou a hravou formou vysvětlí princip fungování prezentovaných vynálezů a objevů.

JAN DROZDA, UMĚLECKÝ ŘEDITEL CZECH INNOVATION EXPO:

„Návštěvník v prostoru interaktivně a s podníceným zájmem objevuje informace skryté za ornamentními linkami a značkami nejen na stěnách, ale i na exportních bednách. Ztrácí tak zábrany a noří se do vzrušujícího objevování. Neodchází, dokud si výstavu neprohlédne do posledního vynálezce.”

Zatímco z galerijních stěn přes tablety a telefony „promlouvá” zvukem obohacená rozšířená realita oživená 2D animacemi, na přepravních bednách si návštěvník může prohlédnout augmentované 3D objekty, jež bedny jakoby převážejí.

ADAM UCHYTIL, VÝTVARNÍK:

„Dřevěné bedny na výstavě nejsou jen náhodným estetickým prvkem. Slouží nám jako symbol pro český export. Chceme tak ukázat, že Česká republika je velkým vývozcem nápadů, inovací  a kreativních lidí.”

Nedílnou součástí výstavy jsou stanice s virtuální realitou, kde se návštěvník může v intimním „rozhovoru” setkat s již nežijícími vynálezci a s příběhy jejich nápadů a objevů. Technickou realizaci rozšířené i virtuální reality zajistilo studio VR_MUSASHI.

MIKULÁŠ KŘEN, ZAKLADATEL STUDIA:

„Věříme, že naše interaktivní výstava bude návodným impulzem pro další státní a privátní instituce k podobným osvětovým projektům.”

Vícevrstvá inovační mapa představující inovační potenciál České republiky uzavírá výstavní nabídku a současně otevírá prostor pro mezinárodní spolupráci.

Tiráž výstavy CZECH INNOVATION EXPO:

Řídící rada projektu:  Přemysl Pela (předseda), Tomáš Pelikán, Jan Špunda

Design: Jan Drozda, Mikuláš Křen, Vítek Škop, Adam Uchytil

Kurátoři:Ivana Lorencová, Josef Matyáš

Produkce: Česká inovace

VR a AR technologie: VR_MUSASHI Eliáš Bauer, Lucas Saidl

Institucionální podpora: Akademie věd ČR, Czechinvest, Ministerstvo zahraničních věcí ČR,  Národní technické muzeum

www.ciexpo.cz

www.czechcentres.cz

 

 

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra bezmála 2 000 akcí (výstav,  veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila více než 2,6 mil. návštěvníků.  

ČESKÁ CENTRA V RÁMCI OSLAV VÝROČÍ 2018

Česká republika si v letošním roce připomíná důležitá výročí, a to jak doma, tak v zahraničí. O zprostředkování významu českých historických milníků ve světě se zasazují také Česká centra. V průběhu roku 2018 chystají prezentovat historii naší země z několika úhlů pohledu prostřednictvím projektů oslavujících výročí stoleté historie naší země či událostí kolem roku 1968. Šíře spočívá především v programové nabídce. Sestává z pěti tematických okruhů tvořených kapitolami Československá státnost, Pražské jaro, Dědictví českého jazyka a literatury, Czech Innovation Expo,  CzechImage. V rámci zmíněných okruhů je plánováno více než 10  projektů z oblasti filmu, literatury, designu i výtvarného umění. Na realizaci nabídkové řady se podílela celá řada významných osobností, oborových partnerů a institucí. 

 Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center: M: 725 890 030
E: [email protected];[email protected]; T: 234 668 237, 234 668 241, 234 668 251.   

 

Sdílejte ...