Politika

Zahraniční hosté, poslanci Evropského parlamentu i parlamentů národních odstartovali v Praze proces změn Evropské unie konferencí pod názvem „Jde to i jinak”

Praha 19. října 2018

Členové skupiny EFDD, zahraniční hosté, poslanci Evropského parlamentu i parlamentů národních a další političtí hosté vystoupili a diskutovali v rámci odborné konference „ALTERNATIVY EVROPSKÉ UNIE“, která k oficiálně předloženým pěti scénářům budoucnosti Evropské unie předkládá šestý projekt nazvaný JDE TO I JINAK. Ten jako jediný zcela odstraňuje demokratický deficit. Společným cílem konference bylo odstartovat vážnou celoevropskou diskuzi na téma sjednocující alternativy k Evropské unii, která vytvoří prostor pro převedení dosavadní spolupráce na zcela jiné základy bez zbytečných ztrát, a to sametově. Na odbornou konferenci určenou i široké a nejen české veřejnosti, sdílenou v přímém přenosu do zahraničí, naváže následující den happening s názvem „Nová sametová revoluce”. Setkání politiků a občanů se uskuteční 20. října 2018 ve 14:00 na Náměstí Jana Palacha v Praze. Autorem projektu JDE TO I JINAK na zásadní proměnu spolupráce evropských států je Europoslanec RNDr. Jiří Payne. Projekt je výsledkem mnohaleté přípravy a některé prvky předloženého projektu lze nalézt v jeho článcích přibližně deset let. Na jeho pozvání, zaštítěné EFDD frakcí Evropského parlamentu, do Prahy přijeli William Legge, 10th Earl of Dartmouth z Velké Británie, Bill Etheridge z Velké Británie, Igor Gräzin z Estonska, Georgi Nedelchev z Bulharska a řada dalších. Účastníci konference představili, proč občané v jejich zemích nesouhlasí se současným stavem Evropské unie, a jak by na situaci měli politici reagovat. 

„Evropská unie se musí změnit. Proto jsme připravili plán sametové proměny, která zachová pozitivní prvky spolupráce, a přitom odstraní demokratický deficit,“ uvádí poslanec Evropského parlamentu RNDr. Jiří Payne. „Každý politik, akademik, občan v EU může tuto myšlenku podpořit podpisem „Sametové deklarace”, kterou lze najít na webu www.TheAlternative.eu, dodává poslanec EFDD Jiří Payne.

Jde o výslovně nadstranickou akci, není vázána k žádné politické straně ani ke konkrétní frakci v Evropském parlamentu. K myšlenkám se může připojit kterýkoli politik či politická strana a může je  používat ve své činnosti i ve volební kampani. Grafický manuál a logo, které symbolicky mění evropské hvězdičky (neživé) do podoby ptáčka (živého), je pro ně volně k dispozici. Podrobný popis návrhu alternativy: http://www.payne.cz/WP15/AlternativaProEvropu.pdf.

Jiří Payne ze Strany svobodných občanů promluvil na konferenci o tom, proč přichází s projektem alternativy. Chce docílit, aby euroskeptici přestali kritizovat Evropskou unii, sjednotili se a společně prosazovali řešení. William Legge, 10th Earl of Dartmouth z Velké Británie ze strany UKIP spoluorganizátor konference, promluvil o situaci v Británii, souvislosti s Brexitem, vyjednávání s EU, proč potřebujeme alternativu. Igor Gräzin z Estonska  – Eesti Reformierakond (Estonská reformní strana) nabídl pohled jako jeden z autorů deklarace estonské nezávislosti. Estonský poslanec hlasoval proti Ústavě pro Evropu, která předcházela Lisabonské smlouvě, nabídl pohled na alternativu jako politik východní Evropy. Georgi Nedelchev z Bulharska – Bulharská unie za přímou demokracii prezentoval Bulharsko, které patří k nejmladším členům Evropské unie a Unie je tam vnímána značně odlišnou optikou než u nás. Georgi Nedelchev promluvil o místní situaci i jak Bulharsko může hledat alternativu k současnému uspořádání.

Deklaraci bude možné veřejně podepsat v rámci happeningu 20. října 2018 v Praze. Této akce se zúčastní delegace z mnoha členských zemí, účast přislíbili například z Velké Británie, Francie, Německa, Estonska, Litvy, Polska a dalších zemí.

Mgr. Kateřina Goroškov

William Legge, 10th Earl of Dartmouth MEP, UKIP, UK

“Am very happy to support the conference.

What is best for Europe is – to quote de Gaulle: “L’Europe des Patries” – Not a protectionist and uncaring European Superstate”

Igor Gräzin MEP, Eesti Reformierakond, Estonia

„It is the new vawe of politics and civic activity we see raising around us… this is not just one political party or movement; it is peoples of Europe waking up after tens of years of political sleep; we are waking for the new political dawn for Europe.“

 

Bill Etheridge MEP, Libertarian Party, UK

 

“I am attending to support efforts to free the peoples of Europe from state control and support democracy.” 

Georgi Nedelchev, Chairman of BUDD, Bulgaria

Jiri Payne, MEP, Svobodni, Czech Republic

Petr Mach, former MEP, Svobodni, Czech Republic

Evropa svobody a přímé demokracie (anglicky Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD) je politická frakce v Evropském parlamentu. Byla založena po volbách do Evropského parlamentu 2009 jako Evropa svobody a demokracie. Frakci převážně tvoří britská United Kingdom Independence Party a italské Hnutí pěti hvězd. Do roku 2014 se jmenovala Evropa svobody a demokracie.

Sdílejte ...