Zdraví

Železo – stopový prvek nepostradatelný pro fungování lidského těla

Praha 19. září 2018

10 % populace trpí nedostatkem železa

Nedostatek železa je problémem v celé populaci – senioři, děti, ženy v období těhotenství a kojení, před menopauzou – to jsou období, kdy hrozí jeho největší deficit. Železo lze do organismu dodávat výživou bohatou na železo, v případě akutního nedostatku pomocí produktů s obsahem železa, které ale mnohdy způsobují lidem zažívací potíže, jako je zácpa, průjem, bolesti žaludku či pocit na zvracení. Společnost Gedeon Richter proto představuje novinku – doplněk stravy GlobiFer forte, který je v zažívacím traktu velmi dobře přijímaný a snášený a je vyráběný pomocí nejmodernějších technologií.

 „GlobiFer forte je doplněk stravy přírodního původu. Hemové železo v něm obsažené nese své označení podle umístění v hemu, jenž je součástí krevního barviva známého jako hemoglobin. Přípravek byl vyvinutý proto, abychom lidem nabídli větší komfort při užívání železa a zbavili je typických potíží, které užívání běžného železa často provází. Železo zabalené v hemové molekule se velmi dobře vstřebává, takže zbyde jen malé množství nevstřebané látky. Ta je pro tělo inertní a nezpůsobuje žádné podráždění trávicího traktu,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Kótka, MBA, marketingový manažer Gedeon Richter.

Hlavními příznaky nedostatku železa mohou být únava, nedostatek energie, poruchy koncentrace a pokles výkonnosti v práci či ve škole, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, mírné bolesti hlavy, dušnost, bledost, snížená imunita, nervozita, nespavost, rychlý tlukot srdce, studené ruce a nohy a závratě.

S nedostatkem železa se dlouhodobě potýká i moderátorka Lucie Křížková: „Měla jsem nedostatek železa během těhotenství. Užívala jsem přípravky na doplnění železa, po kterých mi ale bylo nevolno. Nedávné krevní testy opět odhalily nízkou hladinu železa, proto jsem neváhala vyzkoušet GlobiFer forte. Nepozoruji žádné nežádoucí vedlejší účinky a po měsíci užívání se cítím mnohem lépe, nejsem tolik unavená a mám více energie. Jsem zvědavá, co ukážou krevní testy po třech měsících užívání.“

Farmakolog MUDr. Jiří Slíva, Ph.D. k tomu uvádí: „GlobiFer forte vykazuje minimální vedlejší účinky v trávicím traktu, má vysokou biologickou dostupnost a velmi dobrou snášenlivost. Často řešíme případy pacientů, kteří mají citlivé trávení nebo různé nemoci trávicí soustavy, a zde je obrovskou výhodou GlobiFeru forte, že nedráždí sliznici střev.“

GlobiFer forte je doporučené užívat vždy, když má organismus zvýšené požadavky na železo. Je vhodný pro těhotné a kojící ženy, ale také ženy před a během klimakteria, seniory, rostoucí děti, sportovce nebo při redukční dietě. Je také užitečné ho užívat před a po chirurgických zákrocích a při žaludečně-střevních onemocněních. „Specifickou skupinou jsou ženy se silnou menstruací. Organismus po menstruaci nedokáže rychle ztrátu krve nahradit a po měsíci se nedostatek železa opět prohloubí po dalším silném menstruačním krvácení. Další skupinou žen, která má téměř vždy problém s nedostatkem železa, jsou nastávající maminky. U nich se stav musí řešit průběžným doplňováním železa ve formě tablet, jejichž užívání však bývá velmi často spojenou s celou řadou nepříjemných a závažných vedlejších účinků,“ dodává gynekolog MUDr. Michal Mihula.

 Železo je základním minerálem a jeho dostatek je důležitý pro správné fungování lidského organismu. Doporučená denní dávka činí 14 miligramů. Je nepostradatelný při tvorbě hemoglobinu a nenahraditelný při transportu kyslíku do celého těla. Na dostatečném zásobování železem je závislý i celý energetický metabolismus těla. K dobře fungujícímu zdraví potřebujeme dostatečné zásoby železa a pokud člověk trpí jeho nedostatkem, tyto tělesné funkce mohou být narušené. V některých případech nebo obdobích běžné stravování nedokáže potřebu železa pokrýt, což vede k jeho nedostatku a k anémii neboli chudokrevnosti.

Více informací naleznete na www.globifer.cz.

Markéta Frančová

O společnosti Gedeon Richter

Gedeon Richter je globální farmaceutická společnost se sídlem v Maďarsku, specializovaná na vývoj inovativních, generických a biosimilárních produktů, zaměřuje se zejména na oblast péče o zdraví žen. Z Maďarska řízené nadnárodní aktivity jsou vertikálně integrované a zahrnují farmaceutickou výrobu, výzkum a vývoj, prodej a marketing. Cílem společnosti Gedeon Richter je pomoci veřejnosti v boji s nemocemi prostřednictvím kvalitních léčiv a tím přispět ke zlepšení kvality lidského života. Speciální oblastí aktivit firmy je oblast ženského zdraví, ve které zaujímá jedno z předních míst v České republice i ve světě. V České republice, resp. v Československu, působí od roku 1956. Více než 110 let zkušeností v gynekologii a hormonální terapii a tržní přítomnost ve více než 100 zemích světa pomohla společnosti Gedeon Richter porozumět potřebám žen.

 

Sdílejte ...