Kultura

Závěrečný koncert interpretačních kurzů v Litni slibuje přední pěvkyně Martinu Jankovou a Markétu Cukrovou a nové pojetí v zámeckém parku

Praha 14. června 2018

Na mozartovské árie, školené hlasy i herecké umění mladých pěveckých talentů láká Závěrečný koncert interpretačních kurzů v Litni 2018. Tradice koncertů pěveckých kurzů každoročně nabízí jedinečnou příležitost k návštěvě zámeckého areálu v Litni umocněnou zdejší letní atmosférou. Ten letošní se vůbec poprvé odváží mimo zdi historické Čechovny a zamíří pod širé nebe do zámeckého parku. Originální tvar a režírovanou podobu mu v podvečer 24. srpna vnukne operní režisér Marek Mokoš. Absolventy doprovodí smyčcové kvarteto, cembalo i klavír a vystoupí také obě letošní lektorky – naše přední reprezentantky operního zpěvu Martina Janková s Markétou Cukrovou.

Závěrečný koncert v novém prostředí pod otevřeným nebem a v inovativním provedení zve posluchače na ladné tóny árií Wolfganga Amadea Mozarta i na oku lahodící produkci: „Celé kurzy završíme představením, které se bude odehrávat na různých místech krásného prostředí liteňského zámku. Zde nabídneme posluchačům výsledek našich dílen a budeme se snažit je okouzlit nejen kvalitou krásného zpěvu a interpretací klasicistního repertoáru, ale také je vtáhnout do příběhu árií, které scénicky ztvárníme a dáme jim nádech vtipu, zábavy, slz či uvolněné improvizace a přesvědčivého herectví,“ podotýká Marek Mokoš, který letošním účastníkům navíc zprostředkuje hereckou průpravu.

Martina Janková – Martina Cukrová 

Interpretační kurzy v Litni 2018 pořádá ve dnech 20.–24. srpna nezisková organizace Zámek Liteň, z.s. v rámci 7. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Vstupenky na závěrečný koncert je možné rezervovat a zakoupit na emailu [email protected] nebo na čísle 724 880 826. Cena vstupenky je 300,- Kč, koncert začíná v 18 hodin. S ohledem ke zvýšenému zájmu a omezené kapacitě míst doporučujeme včasné zajištění vstupenek. Více informací je k dispozici na zamekliten.cz a na Facebooku.

Vedení 5. ročníku Interpretačních kurzů v Litni 2018 se ujmou sopranistka s mezinárodním renomé Martina Janková, jež do Litně zavítá poprvé, a specialistka na barokní repertoár, mezzosopranistka Markéta Cukrová se sem v roli lektorky vrátí podruhé. Korepetitorem bude Tomáš Krejčí. Lekce herectví v podání režiséra koncertu Marka Mokoše budou přidanou hodnotou tohoto ročníku.

 „Začala jsem učit a mám radost z toho, když si mladí lidé mohou pro sebe něco z mých zkušeností vybrat a začít si takto skládat svou vlastní mozaiku. Na liteňské kurzy se nám přihlásily nádherné „hlasy“, hodně z nich je již vystudovaných a připravených do praxe. Proto se domnívám, že jim budu moci předat ze své praxe hodně a že nám vše půjde rychle,“ říká Martina Janková a zároveň naznačuje slibné obsazení závěrečného koncertu. Sopranistka během léta potěší v Litni svým zpěvem hned dvakrát, když se 9. září stane protagonistkou slavnostního koncertu „Písňové studánky Martiny Jankové“, jímž vyvrcholí 7. ročník Festivalu Jarmily Novotné 2018.

Ačkoliv letošní lektorské složení zažije svou premiéru, mezzosopranistka Markéta Cukrová vedla kurzy již před dvěma lety společně s Kateřinou Kněžíkovou: Po minulé zkušenosti se na liteňské kurzy opět velmi těším. V nádherném prostředí se můžeme soustředit na to, na co v běžném provozu není čas. Scházejí se tam velmi příjemní a talentovaní mladí lidé, takže o práci i zábavu bude postaráno. O letošní ročník projevil zájem rekordní počet uchazečů, příležitost však získá jen 10 nejlepších. Bude to ideální zakončení léta,“ těší se Markéta Cukrová.

5. ročník pěveckých kurzů získá nový tvar a pokročí na další stupeň také díky práci operního režiséra Marka Mokoše, který jej obohatí o hereckou a jevištní výuku: „Účastníci získají možnost propojit svůj zpěv s herectvím a pohybem. Kritéria současného divadla kladou na zpěváka větší nároky a posouvají operní divadlo na vysokou úroveň. Zpěvák už není jen pěveckým virtuózem, ale musí ovládat i herecké řemeslo, jevištní pohyb či tanec. A bohužel v dnešní době se nemá pořádně kde naučit základy herectví a rozvíjet více toto umění. Naším úkolem bude práce s emocemi, podtexty, výrazem, projevem, pravdivostí, vývojem postavy, vztahy a řečí těla i ovládáním těla na jevišti. Propojíme svůj vnitřní svět s venkovním, aby to, co prožíváme, bylo srozumitelné i pro diváka. Budeme se snažit hledat široké spektrum možností pohybu a estetické stylizace. Naše spolupráce bude značně interaktivní, překvapivá a snad i veselá,“ přibližuje Marek Mokoš.


Barbora Dušková

Sdílejte ...