NezařazenéZábava

Andrea Maria Schenkelová: Jedlová samota

Praha 13. června 2018

Jeden z největších počinů na poli letošních audioknih JEDLOVÁ SAMOTA  přináší napínavý thriller z poválečného Německa  podle skutečné  události.

Obyvatelé statku na samotě jsou nalezeni ubití k smrti. Prý to byli podivíni, mazaní sedláci a lakomci. A teď byla celá rodina včetně dětí během jediné noci vymazána, téměř rozcupována krumpáčem. Posluchač se stává svědkem zločinu, který je založen na skutečném případu. Co se stalo, je rafinovaně odhalováno postupně, do poslední chvíle není totožnost vraha známá a pachatelem může být takřka kdokoliv. Jednotliví obyvatelé vesnice vyprávějí, každý z nich má svou vlastní verzi příběhu.

Úspěšný thriller německé spisovatelky Andrey Marii Schenkelové ožívá v podobě velkorysé devatenáctihlasé audioknihy v čele s Jiřím Dvořákem a Lukášem Hlavicou. V režii Jindřišky Novákové vydalo AudioStory.

 

Německá spisovatelka Andrea Maria Schenkelová (*1962 v Řezně) zazářila již svým debutem Jedlová samota (Tannöd, 2006; česky Jedlová samota, NLN 2009), hororově laděnou venkovskou krimi. Čtenář v ní sleduje děj pohledem brutálního vraha, který krumpáčem vybil celou rodinu na osamělém statku. Autorku inspiroval skutečný případ nevyřešeného masakru bavorské statkářské rodiny z roku 1922, svůj příběh však zasadila do roku 1950. Vytvořila nemilosrdný obraz poválečné bigotní a drsné venkovské společnosti ovlivněné traumatizujícími vztahy, které vedly až ke zločinu.

Kniha získala řadu cen – např. Německou cenu za detektivní román, Cenu Friedricha Glaubera či švédské ocenění Martin Beck Award za nejlepší detektivku přeloženou do švédštiny. Jen v Německu dosáhly prodeje přes milion výtisků, dílo bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků, vznikla úspěšná audiokniha a filmová adaptace s Julií Jentschovou a Volkerem Bruchem.

   V Česku však překlad z Nakladatelství Lidové noviny nespravedlivě zapadl a od té doby už u nás autorce další nevyšel. Naštěstí Jedlová samota uhranula herce Lukáše Křišťana, který inicioval vznik dramatizované četby ve vydavatelství AudioStory. Výsledek této spolupráce komentuje Tomáš Macháček z naposlech.cz: „Kromě příjemného poslechu plného mrazení v zádech může nahrávka sloužit i jako vzor toho, jak může vypadat audiokniha, pokud se nezanedbá pečlivá příprava a dohled nad realizací.“

Andrea Maria Schenkelová: JEDLOVÁ SAMOTA (anotace vydavatelství)

Dramatizovaná četba kriminálního thrilleru podle skutečné události

Kdo vraždil? Byl to vůbec člověk, nebo symbolický černý jezdec, o němž se v kraji tradují ústně vyprávěné historky… Strhující drama nemilosrdného vyvraždění statkářské rodiny s prvky psychologické studie.

Námětem knihy Jedlová samota je skutečná událost, která se stala v Bavorsku po světové válce. Pachatel nebyl nikdy usvědčen. Podrobnosti rozkrývají obyvatelé horské vesnice při výsleších na policii. Hlavním vypravěčem je neznámý pozorovatel (jakési Boží oko nebo alter ego vraha).

Autorka Jedlové samoty Andrea Maria Schenkelová si do svého literárního příběhu vraha dosadila. Zvolila jednoho z hlavních podezřelých při vyšetřování skutečné události. Přiklonila se tedy k jedné z nejpravděpodobnějších verzí.

Jedlová samota byla ověnčena několika literárními cenami, například Německou cenu za detektivní román nebo švédskou cenou Martin Beck Award. V Německu se prodal více než jeden milion knižních výtisků, vznikla úspěšná audiokniha a byl natočen film. Kniha byla vydána také v mnoha dalších zemích světa.

1. vydání vydalo nakladatelství Nautilus v Hamburku, Copyright © 2015 by Hoffmann und Campe Verlag, Hamburg

Překlad © Zuzana Sell Jarešová, 2009

Námět: Lukáš Křišťan

Scénář: Pavla Nohýnková

Hudba: Daniel Tůma, Ondřej Timpl

V hlavních rolích účinkují Jiří Dvořák a Lukáš Hlavica.

Dále hrají: Růžena Merunková, Viktor Dvořák, Andrea Elsnerová, Renata Rychlá, Lukáš Křišťan, Dušan Sitek, Jan Meduna, Oldřich Navrátil, Ljuba Krbová, Simona Babčáková, Kryštof Nohýnek, Marcela Nohýnková, Klára Sedláčková Oltová, Daniel Šváb, Petr Vršek.

V dětských rolích: Josefína Bianca Štěpánková a Alberto Tošner.

Záznam zvuku, střih, mixáž a digitální mastering: Dominik Budil, 2017

Natočeno ve zvukovém studiu DAMU v Praze

Režie: Jindřiška Nováková

Vydalo ℗ © AudioStory, s.r.o., v roce 2018

1 CD MP3, celková stopáž 2 hodiny 27 minut

www.audiostory.cz

Německá spisovatelka Andrea Maria Schenkelová (*1962 v Řezně) vzbudila rozruch  již svým debutem Jedlová samota (Tannöd, 2006; česky Jedlová samota, NLN 2009),   vyznamenaným řadou cen (Německá cena za detektivní román, Cena Friedricha Glaubera či švédské ocenění Martin Beck Award).

Rok po Jedlové samotě (2007) vydala svůj druhý román Kalteis, příběh sériového vraha, řádícího ve 30. letech v Mnichově. Tato kniha jen potvrdila autorčin talenta přinesla jí další Německou cenu za detektivní román. Schenkelová se tak stala první autorkou v historii, která ocenění získala dvakrát za sebou.

 Následovaly knihy Bunker (2009), Finsterau (2012), Täuscher (2013) a Als die Liebe endlich war (2016).

Schenkelová žije s rodinou blízko Řezna

www.andrea-schenkel.de

 Ukázku z audioknihy si můžete poslechnout zde: https://audioteka.com/cz/audiobook/jedlova-samota

 Recenze audioknihy na naposlech.cz: http://naposlech.cz/audiokniha/recenze/jedlova-samota

 Lukáš Hlavica (role faráře) je absolventem herectví na pražské DAMU, kde posledních dvacet let působí jako pedagog. Kromě herectví a výuky se úspěšně věnuje divadelní  i rozhlasové režii. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem, působil v Národním i Vinohradském divadle, poté na čtyři roky zakotvil jako režisér v Dejvickém divadle (jeho inscenace Bratři Karamazovi se hrála bezmála 15 let). Televizní diváci jej mohli zaznamenat např. ve snímcích Specialita šéfkuchaře, Vrah jsi ty!, Jasnovidec nebo v seriálu Zdivočelá země, kde si zahrál dávného kamaráda hlavního hrdiny. Nadaboval velké množství filmových a seriálových postav (jeho hlasem mluví v češtině třeba protagonista seriálu Pan Selfridge). S vydavatelstvím AudioStory spolupracoval již na řadě audioknih; Spalovač mrtvol v jeho interpretaci byl vyhlášen Nejlepší audioknihou roku 2016.

Jiří Dvořák (role vypravěče) se narodil v Brně, kde také vystudoval herectví na JAMU    a vzápětí získal angažmá v Městském divadle. Účinkoval rovněž v šumperském  a brněnském Mahenově divadle. V roce 1999 dostal nabídku působit v pražském Divadle na Vinohradech, jehož předním členem je dodnes. Na jevišti úspěšně ztvárnil spoustu dramatických postav od Shakespearova Macbetha i Jindřicha IV., Šmerala v Adině až po šarmantního Arthura Goringa ve Wildeově Ideálním manželovi. Televizní a filmoví diváci jej znají z filmů Vůně vanilky, Anděl páně, Operace Silver A, Zemský ráj to napohled či Příběh kmotra a ze seriálů jako Pojišťovna štěstí, Světla pasáže, nebo Sanitka 2. Pro vydavatelství AudioStory se zhostil četby Vánočních příběhů pro potěchu duše Bruna Ferrera.

Mgr. Denisa Novotná

Sdílejte ...