Politika

Libeňský most je potřeba opravit, nikoli zbourat

Praha 25. dubna 2018

Rada hlavního města dnes doporučila zastupitelstvu schválit zbourání Libeňského mostu. Zástupci Trojkoalice (koalice Zelených, KDU-ČSL a STAN) tento návrh nepodpořili a zásadně s ním nesouhlasí, prosazují totiž dlouhodobě opravu mostu nebo architektonickou soutěž. Varuje též před výstavbou kapacitnějšího dálničního mostu. Další kolo debaty a finální hlasování bude na čtvrtečním zastupitelstvu.
Most od slavného architekta Janáka je potřeba opravit, nikoli zbourat. Je to prý dokonce poslední kubistický most na světě! Desítky let zanedbávaná údržba nemůže být důvodem pro bourání. Je to mimo jiné i příliš společensky nebezpečný příklad pro ostatní majitele nemovitostí. Další nepřijatelný precedent je stavět takto zásadní stavbu bez soutěže, to jsou praktiky, které do 21. století nepatří,“ říká Petra Kolínská, náměstkyně primátorky pro územní rozvoj a územní plán.

Návrh nového mostu je podle členů Trojkoalice zastaralý projekt z dob největší slávy ODS, kdy hlavním cílem bylo most rozšířit, aby se na něj vešlo víc pruhů pro auta. Oficiální dopravní model přitom prokázal, že současná kapacita zcela dostačuje. Nový most má navíc stát na opravených původních pilířích, to jen podle Trojkoalice podtrhuje fakt, že jediným smyslem bourání je zkapacitnění automobilové dopravy. Nedávný nález Kloknerova ústavu navíc ukázal, že dokumentaci pro územní rozhodnutí je nutno pořizovat stejně znovu – jako lichý se tak ukázal i argument časové výhodnosti.

Jen barbar může zvednout ruku pro zboření Libeňského mostu a jeho nahrazení zbytečně širokým mostem bez jakékoli architektonické hodnoty a navíc na opravených původních pilířích. Správný a pro Pražany přijatelný postup musí být jiný: nejprve stavba provizorního mostu a pak teprve rekonstrukce či architektonická soutěž na nový most. Rekonstrukce, jak dnes víme, všem požadavkům vyhoví,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7 a pražský zastupitel za Trojkoalici.

  Milam M. Deutsch

 

 

Sdílejte ...