Ekonomika

Největší český výrobce bramborového škrobu modernizuje výrobu pomocí ABB Abi-lity

Praha 12. dubna 2018

Společnost ABB dokončila první fázi nové instalace systému ABB Ability™ 800xA pro spo-lečnost LYCKEBY AMYLEX v Horažďovicích, která je největším výrobcem škrobu v České republice.

Dodávka sestává z decentralizovaného řídícího systému (DCS) 800xA, 14 indukčních a vírových průtokoměrů a 23 frek-venčních měničů. Produkty ABB pomáhají k automatizaci, měření a řízení pohonů na lince separace bílkovin z hlízové šťávy při výrobě bramborového škrobu. Hodnota první dodávky je v řádu jednotek milionů korun. Tato zakázka předzna-menává důležitý vstup pokročilé automatizace ABB do potravinářského segmentu.

Systém ABB Ability 800xA řídí výrobní procesy, a přispívá tak k bezporuchovému provozu. Nepřetržitý provoz je důležitý zejména v období sklizně brambor, tedy od září do prosince, kdy by byť jediný den odstávky provozu znamenal pro čes-kého škrobárenského giganta ohromné finanční ztráty.

„Díky systému 800xA mají operátoři plnou kontrolu nad spotřebou energie i surovin, a mohou tak udržovat klíčové pro-cesy v chodu bez přerušení,“ uvedl Martin Červinka, ředitel Průmyslové automatizace ABB Česká republika.

„Pro systém 800xA jsme se rozhodli na základě dobrých zkušeností a skvělých referencí od kolegů ve Švédsku. Naše ma-teřská firma Lyckeby Starch již několik let tento systém úspěšně využívá v podobných výrobních závodech, které nyní in-stalujeme u nás,“ dodal Václav Straka, manažer pro technický rozvoj LYCKEBY AMYLEX, a.s.

ABB Ability Systém 800xA nepředstavuje pouze distribuovaný řídicí systém (DCS), ale také prostředí pro plnohodnotnou integraci elektrických, informačních a bezpečnostních systémů. Umožňuje zvyšovat inženýrskou efektivitu, výkon operá-torů i celkové využití.

Systém umožňuje dohled a řízení procesů tím nejefektivnějším a bezpečným způsobem. ABB umožňuje operátorům dělat jejich práci lépe a také dělat správná rozhodnutí ve správném čase. Systém 800xA nabízí integrované operace, vysoce výkonné HMI (rozhraní mezi člověkem a strojem) a ergonomické operátorské prostředí, které zlepšuje provozní efektivitu.

Dodávka pro LYCKEBY AMYLEX bude pokračovat druhou etapou, která se uskuteční v průběhu letošního roku. Týká se roz-šíření výroby o odparku, která slouží k zahušťování hlízové vody po separaci proteinu na tekuté přírodní koncentrované hnojivo „Pro tuto etapu je již od dánského dodavatele technologie a dánského ABB objednán velký motor a frekvenční měnič o výkonu 850kW pro ventilátor odparky,“ vysvětlil Martin Červinka z ABB.

Společnost LYCKEBY AMYLEX, a.s. je největším výrobcem bramborového škrobu v České republice. Podstatnou část vyro-beného bramborového škrobu dále zpracovává na dextriny a modifikované škroby pro papírenský průmysl. Při výrobě používá nejmodernější plně automatizované technologie a výrobky společnosti nalézají uplatnění především v technic-kém průmyslu. Více na www.lyckeby.cz.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborech elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové auto-matizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V  návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB pů-sobí ve více než 100 státech a má přibližně 135 000 zaměstnanců. www.abb.com

Michaela Edgerley Šťovíček, Jiří Böhm, Tomáš Vrána

 

Sdílejte ...