Informace Svět

Jan Campbell: Styl v Albionu

Praha 16. března 2018

Poslední příspěvek nazvaný Styl v kotlině (12.3.) se soustředil na ČR a hodnocení v kontextu definice Arthura Schopenhauera: Styl je fyziognomií duše. Otrávení ruského zrádce Skripala, jeho dcery a několika britských občanů v Salisbury dalo start politické divadelní hře v kolébce demokracie. Pokračování hry, zatím s neodhadnutelným počtem představení a koncem, bude následovat, minimálně do roku 2022. Dávno plánované představení s využitím scény londýnského Parlamentu a malá koalice ochotných s velkou dávkou cynismu a pokrytectví již dnes potvrdily, že stav duše mnoha (především západních) politiků a poradců je v kritickém stádiu.

Za Velkou Británii to dokazuje vyhlášení trestu bez soudu, bez důkazů (vyhoštění 23 diplomatů, zpřísnění kontroly privátních letadel ruských oligarchů, zmražení státních aktiv v případě, že se objeví informace indikující ohrožení bezpečnosti Velké Británie, nepřítomnost prince, nikoho z královské rodiny a ministr zahraničních věcí UK na MS ve fotbalu), současné zrušení pozvání k návštěvě UK ministrem zahraničí RF Lavrovem (které podle slov mluvčí MZV RF neexistovalo a neexistuje), a odmítnutí spolupráce, a vydání vzorku jedu, ke kterým zavazuje Konvence o zákazu chemických zbraní. Styl dnešního jednání představitelů UK a USA v RB OSN dal všemu korunu a potvrdil krizový stav duše nejenom premiérky Theresy May. Již povrchní hodnocení její anamnézy života (diabetes I, krátká stáž na MV UK, stínová funkce v opozici a snaha se vyrovnat Margaret Thatcher) dokazují, jak důležitou roli v rozhodování hraje zdraví a minulost. Zdraví premiérky je očividně špatné. Špatný stav jejího zdraví zhoršuje netransformovaná zkušenost z praxe v torzu Britského impéria. To dnes bojuje samo se sebou na frontě státních zájmů, emociální lability a vnitropolitických problémů. Premiérka má strach z finančních následků brexitu, které musí vysvětlit voličům, z potenciální ztráty ukradených peněz oligarchů a podobných, spravovaných v Londýně. Za ztráty by měla děkovat svému výjimečnému atlantickému spojenci. Ten inicioval kontrolu financí ve světě. Strach ze skandálů s pedofilií a mnoha dalšího dokresluje obraz stavu současné Velké Británie.

Premiérka svým vystoupením ukázala na taktickou a strategickou slabost bývalého impéria, včetně nejednotnosti v Parlamentu, slabost svého rozhodnutí a poradců. To nevylučuje můj respekt před profesionalitou britských tajných služeb, jejich prověřenou a bohatou zkušeností v diplomacii, politice a intrikaření. 200 letá historie žití Impéria z cizích peněz mluví za sebe. Doba parazitování však končí, stejně jako doba obsazení obrovského trhu bývalého SSSR a socialistického bloku bez boje. Nemluvě o požitcích ze správy a obchodu s ukradenými triliony USD z tohoto území. Na druhé straně mince taktickou a strategickou slabost rozhodnutí potvrzuje reakce a chování adresáta trestu, prezidenta Putina. Ten ani nemrknul, a 23 diplomatů k vyhoštění nestálo za komentář a změnu programu návštěvy Krymu. Má zcela určitě jiné starosti, než dávat povel k vraždě zakázaným prostředkem a stopou ukazující na Rusko. To v době, kdy lze odstranit člověka zcela beze stopy bez jedu, kdy premiérka May chtěla aktivovat článek 5. Smlouvy o NATO, a snažila se tak zapojit do boje s neznámým vrahem omilostněného zrádce, jeho dcery a svých několika občanů i armádu ČR.  A tak se nabízí otázka: Proč ten skandál, divadlo a trest právě teď, a komu to slouží?

Odpověď na otázku nabízí historie a současnost: 1) Skandál slouží těm, kdo jsou proti Putinovi a pro změnu režimu. Prezident Putin musí být odstraněn. Jeho protivníci věří, že nikdo horší po něm přijít nemůže. Manipulovaná mladší generace ho dnes nemůže zaměnit, kdo ví, jak tomu může být v 2022. Proto si mohu představit, že skandálem začala předvolební kampaň roku 2022. 2) Krymská otázka je uzavřená. Hrozby sankcemi nepůsobí. Musíme proto nastolit novou otázku. Do ní patří Rusko jako stát negramotných. Cílem je odstrašit mladé Rusy a bohaté oligarchy, žijící dnes na Západě, kteří chtějí nebo plánují se vrátit do rodné země. Po volbách tam budou mít nepoučitelní oligarchové totiž méně šancí na výdělek a export zisků než doposud. 3) V utajování tzv. a opravdu nevyjasněných vražd hraje Velká Británie v první lize. Možná, že ji toho času dokonce vede. Proto očekávám, že současný případ s otrávením zrádce Skripala bude utajen, výsledek vyšetřování se veřejnost nikdy nedoví. Vše bude časem veřejností zapomenuto, jako těch v mé paměti se připomínajících 14 minulých vražd. Utajené případy se totiž ve Velké Británii prakticky nikdy, a za žádných podmínek, neotvírají. Tím spíše, jedná li o historického nepřítele Velké Británie, jakým je Rusko, a je – li otevření kauzy nevýhodné pro vládu. Ve Velké Británii žije pod ochranou služeb HM minimálně 30 ruských zrádců s nesrovnatelně větší hodnotou, než měla oběť útoku. 4) Nelze t.č. prověřit informaci – dezinformaci, že dcera zrádce se měla vdát za syna vlivné rodiny. V ní byla matka ženicha proti sňatku. Ignorovat fake news se nesmí.

Pro vraždu nebo pokus o zastrašení je potřeba znát motiv, výrobce jedu, objednavatele a vykonavatele a další. V daném případě je motiv neznámý. Známí jsou potenciální výrobci: USA, UK, Izrael a Rusko. Ty mají evidenci a recepty sovětských jedů z dob uzavírání chemických skladů a výroby po celém území bývalého SSSR. Států se zkušeností ve výrobě a skladování chemických zbraní je více. Objednavatel útoku je neznámý. Lze si jenom těžko představit, že by to byly USA. Ty podpořily Velkou Británii podmíněně. Prezident Trump má jiné starosti. Izrael vylučuji. Ten takové věci nebude dělat na území UK. Ví proč: Britové jsou přecitlivělí na takové konání na svém území. Izrael si proto raději vyláká oběť do pohodlnějšího státu a tam si ji převezme. Jako příklad uvádím technika Mordechaj Vanunua, který v roce 1986 odhalil The Sunday Times, že Izrael je atomovou velmocí. Rusko. Prezident Putin nemá žádný motiv. Jeho výhra ve volbách je téměř jistá, skandál a posílení své pozice nepotřebuje, a omilostněným zrádcům se nemstí, když dodržují pravidla hry. Kromě toho trávit s jasnou stopou bezcenného zrádce v místě vzdáleném pouhých 12 km od britského vojenského centra chemického výzkumu, není zcela určitě ve standardním popisu práce tajných služeb. Pohádce o útoku motivovaným rusofobem nebo zkompromitovaným oligarchou v naději, že akce ovlivní vnitropolitickou situaci v Rusku, nevěřím. Zahraničně politická situace ve světě se mění, a bude se měnit dál z objektivních důvodů. V roce 2022 bude Západ, bývalé impérium ale i Rusko k nepoznání ve srovnání s dneškem. Proto lze hodnotit útok jako ne poslední politicko motivovanou akci s neznámým objednavatelem, s cílem diskreditovat ruské bezpečnostní služby a prezidenta Putina. To podporuje hystericky působící premiérka, její slouhové a přání aktivovat 5 článek smlouvy o NATO, zapomínající, že obchodník Trump si nebude kazit obchod a život kvůli spojenci. V naší kotlině můžeme mluvit o štěstí i proto, že nevylučuji brzký telefonní rozhovor prezidentů Trumpa a Putina. V něm si vymění definice červených linií, interpretaci Konvence o zákazu chemických zbraní, a co znamená pojem v konfliktologii – eskalační potenciál. Dovedu si také představit, že prezident Trump po takovém rozhovoru diskrétně připomene výjimečnému spojenci – premiérce May, že Impérium je minulostí i proto, že nebylo schopné udržet kontrolu nad Čínou, Indií a jinde ve světě, a že její rozhodnutí nepatří do jeho programu a stylu jednání s velmocí. Souhlasu netřeba.

 

 

Sdílejte ...