Informace Svět

Brífing Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrskej arabskej republike

Bratislava 5. marca 2018

Napriek tomu, že z iniciatívy ruskej strany boli v rámci rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2401 zavedené každodenné „humanitárne pauzy“, nelegálne ozbrojené zoskupenia vo VÝCHODNEJ GUTE neustále intenzívne ostreľujú DAMASK a humanitárny koridor MUHAYAM AL-WAFEDIN.

Dnes o 10:00 bola ostreľovaná nemocnica TISHRIN v oblasti DAHIYAT AL-ASSAD. Streľba smerovala od mesta DOUMA z územia, ktoré v súčasnosti kontroluje zoskupenie Jaysh al-Islam.

Civilné obyvateľstvo VÝCHODNEJ GUTY je blokované teroristami, ktorí ho využívajú ako živý štít.

Militanti zastrašujú civilné obyvateľstvo a vyhrážajú sa smrťou každému, kto by sa pokúsil opustiť územie VÝCHODNEJ GUTY. Civilným obyvateľom odnímajú potraviny, vodu a lieky. Všetci lekári a stredný zdravotnícky personál, ktorý zostal vo VÝCHODNEJ GUTE, sú vyťažení poskytovaním zdravotníckej pomoci výlučne militantom.

Ruské Centrum pre zmierenie dnes v zmysle rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN zabezpečilo vyslanie konvoja medzinárodných humanitárnych organizácií obsahujúceho 247 ton humanitárnej pomoci určenej pre mesto DOUMA.

Nelegálne ozbrojené zoskupenia pritom konvoj zadržali na dobu 2 hodín a neskôr sa pokúsili jeho prechod celkom znemožniť.

O 17:00 napríklad rebeli z Frontu an-Nusrá ostreľovali humanitárny konvoj z mínometov lokalizovaných v oblasti studne AYN ARBAKH vo východnej časti mesta MADIYARA.

Nikto z členov humanitárnej misie neutrpel zranenie.

Humanitárny konvoj sa teraz nachádza v mieste vykládky.

Ruské centrum pre zmierenie podniká všetky opatrenia na bezpečný návrat humanitárneho konvoja do mesta Damask.

Centrum pre zmierenie znepriatelených strán vyzýva všetkých vodcov ozbrojených zoskupení vo VÝCHODNEJ GUTE, aby zabezpečili nerušený a bezpečný odchod civilného obyvateľstva z území, ktoré sa nachádzajú pod ich kontrolou, a nebránili prísunu humanitárnej pomoci.

Ak nechcete dovoliť civilnému obyvateľstvu opustiť vami obsadené oblasti, sme ochotní zaručiť bezpečný odchod z VÝCHODNEJ GUTY vám a vašim rodinám.

Za týmto účelom poskytneme potrebné množstvo dopravných prostriedkov, ktorým zabezpečíme ochranu po celej trase presunu.

Ruské Centrum pre zmierenie zaručuje nedotknuteľnosť všetkých rebelov, ktorí sa rozhodnú opustiť VÝCHODNÚ GUTU s osobnými zbraňami a v sprievode svojich rodín.

Vyzývame lídrov nelegálnych ozbrojených zoskupení, aby podnikli všetko na odstránenie utrpenia civilného obyvateľstva a na zabezpečenie nerušeného prísunu humanitárnej pomoci do VÝCHODNEJ GUTY.

VRF

 

Sdílejte ...