Ekonomika

Rok 2017 posunul 4ISP na mezinárodní trh

Praha 17. ledna 2018

Klíčový plán vstupu česko-německé firmy 4ISP s.r.o. na zahraniční trhy se vydařil. Výhradní distributor vláknových řezacích laserů HSG pro Českou a Slovenskou republiku firma 4ISP je od podzimu loňského roku vlastníkem dceřiné německé firmy 4ISP GmbH se dvěma pobočkami v Mnichově a Düsseldorfu. Vstup na německý trh předpokládal poměrně náročnou marketingovou i administrativní přípravu. Podařilo se rovněž zajistit klíčovou investici do rozjezdu poboček, a tak po prvotních krůčcích a osahávání trhu se firma se dvěma showroomy v Německu od 2. ledna tohoto roku rozjíždí naplno. Její předpokládaný obrat by již v prvním roce měl dosáhnout dvaceti až třiceti milionů korun. Klíčovým sortimentem pro německý trh jsou vláknové lasery HSG, holandské značkovací a řezací CO2 lasery BRM a nejvyšší řady značících laserů Relicut. Druhým trhem, na který se firmě 4ISP podařilo úspěšně vstoupit je Polsko, kde během jara 2018 vznikne předváděcí centrum pro vláknové řezací lasery. Celkový obrat firmy v roce 2017 přesáhl 112mil. korun oproti 66mil. v roce 2016. Navýšení obratu ale rozhodně není největším úspěchem firmy. Mezi největší mezníky loňského roku patřil společný projekt  4ISP s americkou firmou Autodesk, jeho následná prezentace v samostatném pavilonu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně a společný vstup na čínský trh. Dále pak položení základního kamene největšího show roomu ve střední Evropě EURAZIO v Modleticích u Prahy nebo první celoevropské setkání prodejců HSG vláknových laserů v Praze. Toho se zúčastnili zástupci prodejců z Itálie, Španělska operujícího v  Portugalsku a Francii, Maďarska, Holandska, Polska a samozřejmě Německa a České republiky.

„Úspěšně se dá hodnotit také vstup na rusky hovořící trh, konkrétně Ukrajinu a pobaltské státy. Pro rok 2018 předpokládáme menší přesah prodejů mimo již zavedené státy, ale primárně se budeme orientovat na kvalitu již rozjetých trhů. V současné době jsou pro nás nejdůležitější rovněž vnitřní pravidla, marketing a jednotná komunikace všech prodejců. Jelikož růst znamená změny zejména ve vnitřní struktuře firmy,“ uvádí  Petr Tůma, jednatel společnosti 4ISP. „Orientujeme se nyní na vývoj vlastního centrálního mozku firmy napojeného na všechny zahraniční pobočky. Co to obnáší konkrétně? Je nás o 100% více než na začátku roku 2017. Již se všichni těšíme na otevření našeho nového sídla „Eurazio center“ kde nás v Modleticích u Prahy čekají nové kanceláře, skladové i předváděcí prostory,” dodává Petr Tůma.

​„Světově známá značka laserů HSG je i v Evropě čím dál více populární, a proto je nutné dbát na její kvalitu propagace. A právě z toho důvodu jsme v prosinci 2017 svolali první celoevropské setkání prodejců HSG vláknových laserů do Prahy. Výměna informací, zkušeností a hlavně seznámení se bylo přínosné pro všechny. Dva dny v Praze utekly jako voda a naším zákazníkům můžeme slíbit, že v letošním roce tyto stroje potkají na mnoha veletrzích v mnoha evropských státech. 4ISP s.r.o. stroje ze svého sortimentu představí v Nizozemí, 2x Polsku, 2x Německu, na Slovensku, 3x v Čechách a Lotyšsku,“ uvádí Dagmar Smrčinová, marketingová a projektová ředitelka společnosti 4ISP. Předpoklad obratu 4ISP pro rok  2018 se pohybuje v rozmezí 170 a 400 mil. Kč, a to v závislosti na úspěšnosti vstupu investora. Rozdíl v odhadu výše obratu je dán velikostí investice do marketingu a nástupu nových zaměstnanců. Čím více bude prostředků do začátku, tím větší budou ekonomické výsledky. V roce 2017 investoval majoritní vlastník 4ISP 100mil. Kč do rozšíření firmy. Pokud se obdobná investice podaří dojednat i pro rok 2018 bude růst firmy násobně vyšší. Je však nutné, aby byl vnitřek firmy na takovýto nárůst připraven. Jisté je, že za rok se firma personálně rozšíří o 30% a tržby zůstanou na hranici 170mil. Kč a nebo opět o 100% více a tržby vzrostou na 2,5 násobek oproti roku 2017,“ dodává Dagmar Smrčinová

Od roku 2016 avizuje firma 4ISP otevření největšího prodejního a předváděcího centra na lasery a CNC stroje v Evropě. Současný pohled na stavební pozemek skýtá již kompletní konstrukci budovy a stavební firma předpokládá její úplné dokončení do konce prvního pololetí roku 2018.

Položení základního kamene Projektu EURAZIO 3.10. 2017

Největší předností firmy 4ISP je zákaznicky orientovaný servis. Firma svým zákazníkům řádně ukazuje stroje, a to ve vícero variantách a dopřává jim dostatečný čas si produkci v showroomu či na zapůjčených strojích vyzkoušet. Poté nabízí následný servis. Na základě této zkušenosti vznikl i nápad na rozsáhlý projekt EURAZIO. Zákazníci zde naleznou více než padesát typů CNC průmyslových laserů, frézek a dalších strojů. 4ISP v něm nabídne možnost vyzkoušet si vlastní materiály na konkrétních strojích, aby s výběrem vhodného stroje co nejlépe uspokojili potřeby zákazníka. Těmi jsou malé kovovýroby i velké průmyslové podniky.

Počty prodaných strojů:

2013  – 25 strojů
2014  – 209 strojů
2015  – 215, z toho 2 vláknové  lasery HSG na řezání kovů
2016  – 80 strojů

2017 – 100 strojů

Prodej na Slovensko činí cca 15% ročního obratu a stále se zvyšuje. Prodej do Německa činí cca 10% ročního obratu firmy.

Mgr. Kateřina Goroškov,  Ing. Dagmar Smrčinová, Ph.D.

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně říjen 2017

______________________________________________________________________________

Společnost 4ISP s.r.o. má dvě klíčová prodejní oddělení se čtyřmi aktivitami: Prodejem CNC strojů se řadí mezi specialisty na prodej laserů a CNC frézek. Je výhradním prodejcem stabilních a profesionálních strojů RELICUT. Má výhradní zastoupení pro ČR a SR v nabídce vláknových laserů HSG. Nabízí také stroje pro modeláře či školy případně malovýrobu. Všechny typy strojů naleznou zákazníci v předváděcím centru, kde si je mohou otestovat. Samostatné CNC oddělení strojů začalo vznikat v roce 2013, v roce 2015 bylo  již dominantou provozu firmy. Dále naleznou zákazníci ve skladech firmy širokou nabídku mechanických i elektronických CNC komponentů či obráběcích strojů. Dále nabízí spotřební materiál a doplňky k laserům a frézkám. Třetím pilířem firmy jsou CNC služby, jako značení kovových i nekovových produktů (popisování, gravírování grafiky), řezání tyčového materiálu, broušení nakulato, řezání deskového materiálu a zakázkový servis CNC strojů. Posledním pak CCTV – bezpečnostní kamerové systémy zastoupené převážně českou značkou RELICAM naleznete na cctv.inshop.cz. Společnost 4ISP s.r.o. provozuje již několik let internetové obchody s širokou nabídkou kamerových CCTV systémů na stránkách cctv.inshop.cz a s CNC komponenty a stroji na cnc.inshop.cz.

Sdílejte ...