Různé

Velké příběhy na Prima ZOOM

Praha 4. ledna 2018

Připomene vám příběh jednoho z nejslavnějších závodníků formule 1 – Nikiho Laudu. A také vás seznámíme s realizací největšího stanu na světě a jaké překážky při stavbě se musely překonávat. Prima ZOOM je plná nej.

Zažijte to nejzajímavější a největší na Prima ZOOM:

  1. 1. 20.00 – Příběh Nikiho Laudy
  2. 1. 22.00 – Největší stan na světě

Příběh Nikiho Laudy (opakování středa 10. 1. v 13.25)

Zamíříme na německý okruh Nürburgring, kde zůstal 1. srpna 1976 Niki Lauda po vážné nehodě dlouho zaklíněn ve voze, utrpěl vážné popáleniny a nadýchal se zplodin z paliva. Vzpomíná, jak se probral v nemocnici v Adenau, vybavuje si jen některé chvíle. Přežil nejspíš jen díky rychlému leteckému převozu do nemocnice, která byla na podobné těžké případy specializovaná. Sám Niki Lauda a lidé, jako např. Jackie Stewart, hovoří o problematice bezpečnosti na Nürburgringu, ten byl otevřen již 18. června 1927 a na takto rychlé vozy nebyl připraven. Svého času největší projekt německé vlády vedl napříč lesy, rychlé zatáčky lemovaly stromy, příkopy i srázy. Úžasný a jedinečný, přesto velmi nebezpečný okruh stál doposud život 70 závodníku. F1 žádala již před Nikiho osudným závodem o mnohé bezpečnostní změny, k těm ale nedošlo a asociace jezdců se rozhodla nezávodit. Až to donutilo vedení závodu k vyslyšení změn, narovnání problematických zatáček apod. Bohužel všem bylo jasné, že zajistit bezpečí na 22 km není možné. Jezdci popisují Nikiho nehodu a jak mu pomáhali. Nikiho dostali z vozu, kde bylo 800 °C, po téměř minutě a zdálo se, že nemá šanci přežít. Plíce měl zasažené výpary z plastů, hlavu popálenou. Dostal silné léky na bolest, plíce mu museli odsávat. Na pobyt v nemocnici vzpomínají také Nikiho blízcí a lékař.

Ve druhé kapitole líčí Niki své řidičské začátky, v jakémsi malém autě jezdil od 10 let pod vedením bratrance. V 19 letech dostal Mini Cooper S, se závodním Mini pak jezdil rakouské závody do vrchu. Přesedlal do Porsche 911, se kterým závody do vrchu suverénně ovládl. Přes nesouhlas rodičů se vydal závodní cestou, roku 1969 se stal pilotem ve formuli 5. Získával zkušenosti v týmu Bergman a další sezónu nastoupil ve F3 v týmu McNamara, kde musel dohánět výkon vozu svým vynikajícím výkonem. Když tým skončil, přesedlal do cestovního Porsche 908. Na sezónu 1971 přesvědčil banku k úvěru, aby nastoupil do F2, ve F1 poprvé závodil 15. srpna 1971 v týmu March. Další sezónu se i s kolegou trápili ve vozech March, raději tedy přešel do BRM, kde ale jezdil zdarma. Tým měl finanční problémy a Niki byl po vynikajícím výkonu v Monacu osloven Ferrari. S tím v roce 1974 v prvním závodě obsadil 2. místo, po dalších 3 závodech ovládl Španělsko, v sezóně pak ještě Holandsko. Celkově skončil 4. V následujícím roce 1975 se stal poprvé mistrem světa, Ferrari získalo pohár konstruktérů díky kolegovi Regazzonimu. O Nikiho schopnostech hovoří James Hunt a Mario Andretti, poté Niki popisuje své 500koňové Ferrari – skutečnou bombu na 4 kolech.

Ve třetí části se budeme věnovat Nikiho návratu, který byl neuvěřitelně rychlý. Niki a dcera jeho osobního lékaře hovoří o zotavování a hojení popálenin, manažer pak líčí první konferenci, kde se fotografové na Nikiho vrhli a on jen vystavoval své pravé, částečně chybějící ucho. Přišly první nemístné dotazy ohledně vzhledu, konference trvala asi půl hodiny a byla zkouškou Nikiho trpělivosti. Od té doby je zvyklý na nošení kšiltovky, jinak mu lidé málokdy koukají do očí. Niki se rozhodl nastoupit ještě v té samé sezóně v italské Monze, příjemně tak šokoval okruh lidí z F1 i veřejnost. Přes nepochybně silné bolesti zajel 5. nejlepší čas v kvalifikaci, v závodě pak skončil 4. Bylo to jen 33 dní po propuštění z nemocnice. James Hunt ho v této sezóně pokořil o pouhý bod, nebýt pauzy kvůli nehodě, byl by jistě mistrem on. V další sezóně své kvality potvrdil, stal se podruhé mistrem světa, hattrick završil roku 1984 v McLarenu. Závěrem se podíváme na bezpečnost a připomeneme si závody z Paříže, Berlína či Madridu.

Největší stan na světě (repríza ve středu 10. 1. od 15.30)

Astana je jedním z nejvíce rozvíjejících se hlavních měst. Je to také druhé nejstudenější hlavní město na světě. Celoroční průměrná teplota dosahuje pouze 3 °C. Kazachstán zbohatl díky velkému množství objevené ropy. Prezident od té doby staví skvosty. V jedné z jeho představ existuje místo, kde se mohou obyvatelé koupat a bavit, jako by na tomto místě byly léto a příznivé teploty. Tento celoroční krytý ráj by měl mít šest podlaží. V prosinci roku 2006 byl návrh tohoto stanu odsouhlasen. Bylo slíbeno, že tento projekt bude za rok hotový. Ihned se začalo stavět. Od začátku bylo ale jasné, že postavit tento stan za rok je nereálné. V zimě se práce zpomalují. Je nutné, aby beton nezmrzl dříve, nežli zatuhne.

Další fází je vztyčení stanové tyče. Bohužel si nejsou architekti jistí, jak to správně udělat. Přichází tedy řešitel problémů Selami Gürel. Společně se dohodnou na vystavení „trojnožky“, která bude sloužit jako podpěra. Selami má odvážné řešení. Trojnožka se nebude stavět rovnou za pomoci lešení. Trojnožka vyroste na zemi a bude pomocí vyrobeného jeřábu vztyčena. To se povede. Takto ušetří Selami velký obnos peněz. Jenže na jaře je už projekt o 16 měsíců pozadu a největší výzvy teprve přicházejí.

Zhruba za dvacet dní jsou na vztyčenou trojnožku připojena lana. Tato lana musí být následně dostatečně napnuta tak, aby se stavba mohla pohybovat na každou stranu o 30 cm. Další na řadu přichází instalace jednotlivých polštářů, které tvoří střechu. Tyto střešní polštáře jsou z tenkých fólií ETFP. Pro tyto polštáře není ideální instalace v zimě. Matt, specialista na instalaci střešních polštářů, v těchto podmínkách nepracoval nejrychleji. Proto Selami vytvořil další týmy, kteří s touto prací pomáhali. Matt očekává, že při urychlení nebyla instalace perfektní, opak je ale pravdou. Na jaře jsou polštáře bez problémů nafouknuty. Na interiér zbývá posledních šest týdnů, pak musí být stan otevřen veřejnosti. Stan je nakonec dostavěn včas. Je zkontrolován prezidentem. Je to ikonická budova, která se stává jedním ze symbolů města.

www.prima-zoom.cz

Mgr. Filip Budák

 

 

Sdílejte ...