Informace SvětKazachstán

26. výročí nezávislosti Republiky Kazachstán

Dne 16. prosince 2017 oslavila Republika Kazachstán  26. výročí své nezávislosti.

Co můžeme říct o Kazachstánu? Je to mladá, ale velmi ambiciózní republika. Je to jedna z postsovětských zemí, o které se v posledních letech čím dál víc mluví na světové scéně. Originální návrhy a iniciativy, mírové urovnání konfliktů, meziregionální integrace, aktivní účast na činnostech mezinárodních organizací, ochrana životního prostředí – ale to není úplný seznam toho, co sama  navrhuje a  co se stalo všeobecně známé vzhledem k její mezinárodní iniciativě.

Výše uvedené vychází z politiky jaderného odzbrojení, kterou Republika Kazachstán vyhlásila v letech svého vzniku. Po rozpadu Sovětského svazu země zdědila čtvrtý největší jaderný arzenál světa. Nicméně prezident Nursultan Nazarbajev, který stál v  čele země, učinil netriviální krok – uzavřel jaderné testovací místo na území Kazachstánu v Semipalatinsku. Dále Republika Kazachstán podepsala Lisabonský protokol, zredukovala svůj zbrojní arzenál a později se Kazachstán připojil i ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Nicméně si musíme připustit, že netriviální postupy udělaly hodně  pro mladou nezávislou republiku.   Jedním z nich byl přesun hlavního města z jihu země na sever. Tento proces začal v roce 1994, kdy byla republika ve vážné krizi (proces  trval celkem čtyři roky). Nyní je nové město Astana ultramoderní město s rozvinutou infrastrukturou a originálním architektonickým designem. Několik milionů návštěvníků EXPO-2017, které se konalo v letošním létě, se mohlo s jeho krásou osobně setkat. Ale nepředbíhejme.

V postsovětském prostoru je Kazachstán všeobecně znám jako iniciátor a podporovatel integračních procesů. Od konce devadesátých let s obratným využíváním své geopolitické pozice země důsledně vystupovala s návrhem vytváření silných ekonomických, politických a vojenských mezistátních vztahů. Kazachstán se aktivně podílel na vytváření Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) a Šanghajské organizaci pro spolupráci (ŠOS). Trvalo to celkem deset let, aby se část postsovětských republik spojila do jednoho hospodářského společenství.  Nejdříve v oblasti celní sféry – celní unii a pak v obchodu – vytvoření Eurasijské hospodářské unie. Není  potřeba dodávat, že Kazašská republika sehrála ve sféře sjednocování velikou a nezastupitelnou roli.

Aktivní role a veliký podíl Kazachstánu z hlediska jeho angažovanosti ve světové politice byla velice kladně hodnocena a náležitě oceněna. Jako jedinečné bylo z hlediska uznání autority země zvolení Kazachstánu do předsednictví v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v roce 2010. O něco později Kazachstán předsedal Organizaci islámské spolupráce (OIC). Uskutečnilo se to v hlavním městě Kazachstánu Astaně, kde Organizace islámské konference (OIC) změnila svůj název a formát.

Astana se postupně stala prostorem pro mnoho mezinárodních setkání, zasedání  a mezinárodních fór na různých úrovních. Scházeli se tady podnikatelé a finančníci, investoři a hlavy světových a tradičních náboženství, předsedové vlád a prezidenti států… Neutrální, multivektorová politika Republiky Kazachstán se ukázala jako optimální pro setkání a jednání, podepsání dohod a podpisování prohlášení.

Je proto logické, že přísná mezinárodní porota udělila Kazachstánu právo uspořádat mezinárodní specializovanou výstavu Expo-2017 v Astaně, která byla věnovaná rozvoji alternativních zdrojů energie. Kazachstán brilantně zvládl úkol. Mezinárodní výstavy se zúčastnilo více než sto zemí a desítky mezinárodních organizací. EXPO-2017 v Astaně  představilo  nejlepší světové  ekologické a technologické  produkty. Expa-2017 se zúčastnilo několik milionů návštěvníků a v jeho rámci bylo podepsáno mnoho  kontraktů. Není lepší  způsob, jak představit  ekonomicky stabilní a prosperující stát?

Je třeba poznamenat, že Kazachstán „neusnul na vavřínech“ a  chce dále pokračovat ve své domácí a mezinárodní politice. Z hlediska své vnější neutrality  a podpory   světového  míru se Kazachstán proslavil na mezinárodní scéně  jako nesmiřitelný  bojovník s moderními výzvami včetně boje proti tzv.  “Sociálního moru XXI. století” – mezinárodnímu  terorismu a extremismu. Na sedmdesátém jubilejním zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů (OSN) navrhl  kazašský prezident Nursultan Nazarbajev zřízení jednotné světové sítě pod hlavičkou Organizace spojených národů, která by tyto problémy  radikálně řešila.

Ze strany Kazachstánu bylo vysloveno mnoho odvážných myšlenek v celosvětovém měřítku. Návrhy se  týkaly  zavedení nadnárodní měny, vytvoření  sídla OSN na asijském kontinentu, reforma organizace  atd.   Smělost a odvaha jednotlivých iniciativ byla oceněna.  O dva roky později, v roce 2017, se stal  Kazachstán nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. Dále začal působit  v celé řade  výborů, zejména ve Výboru pro sankce  1267 ve vztahu k ISIS  (Daiš) a „Al-Káidy“, který kontroluje plnění  uložených sankcí Radou  bezpečnosti OSN ve vztahu k mezinárodním teroristickým organizacím a jednotlivcům spojených s teroristickými činnostmi.

Tento rok je pro Republiku Kazachstán velice významný. V Astaně byla vytvořena speciální vyjednávací platforma o syrské otázce. Nyní se o ní  úspěšně a konstruktivně jedná v Kazachstánu tak, jak se dříve jednalo v Ženevě. Je nutno poznamenat, že v kazašském hlavním městě Astaně bylo dosaženo dohody o příměří v řadě syrských regionů. V současnosti se podle MZV RK  v Astaně  připravuje  další kolo mírového  jednání, kde se budou projednávat  aktivní návrhy a možná opatření k zlepšení důvěry mezi jednajícími stranami s cílem zabezpečit  postupnou deeskalaci vzájemných konfliktů.

Můžeme konstatovat, že Kazachstán, který měl na počátku svého vzniku velice skromnou startovací pozici, dosáhl v rekordním čase – za 26 let své existence –   velkých úspěchů.  Na dosažení obdobných úspěchů potřebovaly některé země celá staletí. V čem spočívá tajemství uvedeného úspěchu?

„Náš stát  nepředstírá, že neví, jak mocné jsou Spojené státy nebo Rusko,” uvedl v jednom ze svých projevů kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. “Ale my nejvíce ovlivňujeme průběh událostí ve světě, zprostředkováváme v konfliktních situacích mírová jednání stran a předkládáme iniciativy pro regionální integraci, které nám umožňují zachovat mír a poskytnout příležitosti k mírovému rozvoji.“

 Pravděpodobně je to nejpřesnější a nejjasnější definice politiky Kazachstánu.

SveP.

Sdílejte ...