Zábava

Podzimní hrátky letos přenesou děti již tuto neděli do starobylého Řecka na horu Olymp.

Praha 13. září 2017

Do říše dávných mýtů, bájných hrdinů a mocných bohů láká odpoledne 17. září děti i jejich rodiče festival Podzimní hrátky. Písecká brána a její okolí na Praze 6 se promění v horu Olymp, sídlo řeckých bohů. Na návštěvníky čekají souboje gladiátorů, tvořivé, pohybové i hudební workshopy, napínavé legendy, starověká Delfská věštírna a mnoho dalšího. Program začíná ve 13:00 a pokračuje až do 19:00 hodin. Záštitu nad festivalem převzalo Velvyslanectví Řecké republiky a koná se za podpory MČ Prahy 6. Program je zdarma.

 “Podzimní hrátky jsou taková naše srdeční záležitost, bez které bychom si září v Písecké bráně neuměli představit. Každý rok se volí pečlivě nové téma, které celému kreativnímu týmu pěkně zabrat. Příprava letošního ročníku ve znamení Bohů Olympu je jednou z nejnáročnějších, říká za pořadatele Vladana Rýdlová.

Malí i velcí návštěvníci se budou moci zúčastnit celofestivalové soutěže Cesta na Olymp, ve které si vyzkouší nejrůznější olympijské disciplíny. Soutěž bude probíhat po celou dobu trvání festivalu ve vnitřních a vnějších prostorách Písecké brány. Jednotlivé úkoly jsou určeny všem věkovým kategoriím zúčastněných dětí. Starořečtí vypravěči ze spolku Storytelling provedou světem hrdinských příběhů a legend. Děti se zaposlouchají do napínavých příběhů, ve kterých bohové odměňují i trestají lidské skutky proměnami v nestvůry, zvířata či stromy, sami také mění svou podobu, aby na zemi zůstali lidem skrytí.

K vidění budou zápasy udatných gladiátorů, kteří se v prachu arén utkávali pro pobavení lidu, i ukázky dobové zbroje a kostýmů. Neohrožené bojovníky vystřídá ladnost antických tanečnic v podání souboru Trn v oku v původní a historicky doložené tradici řeckého divadla a hudby. Během workshopu klasického řeckého tance vás taneční soubor Akropolis naučí tance nejen z pevninského Řecka.

Návštěvníci si budou moct prohlédnout ilustrace ke zbrusu nově vydané knížce světově proslulého malíře, ilustrátora a spisovatele Miroslava Šaška To je Řecko od nakladatelství Baobab.

Dále si návštěvníci budou moci vyrobit štít bojovníka, antický věnec bohyně Afrodíté nebo masku strašlivé Medúzy Gorgony v antických výtvarných dílnách. Svou budoucnost si budou moci nechat vyvěštit v Delfské věštírně. Žádný státník se neodvážil vydat do války nebo činit závažná rozhodnutí bez rady Pýthií, kněžek Apollónova chrámu. Platónova Akademie pozve malé i velké ke gymnastickým i múzickým výkonům v hodu diskem, běhu v plné zbroji, skládance s Múzami a filozofickým hádankám.

Návštěvníci se mohohu těšit na autentické středomořské občerstvení od Greek life a mnoho dalšího! Slavnostní zahájení startuje ve 13:00. Vstup zdarma.

Festival Podzimní hrátky v Písecké bráně již po sedmé navazuje na tradici tvůrčího dětského festivalu. Na programu se podílejí profesionální umělci a celopražské organizace, které se věnují kulturním a volnočasovým aktivitám. Děti, ale i jejich rodiče tak mohou zábavnou formou získat nové poznatky, zážitky i autentické zkušenosti z období, které se váže kfestivalovému tématu.

Festival plný hudby, divadelních představení, tvůrčích dílen, sportovních aktivit a soutěží je ušitý na míru zvídavým dětem, které se rády pouštějí do nejrůznějších dobrodužství. Zrekonstruovaný barokní objekt Písecká brána, v atraktivní lokalitě blízko Pražského hradu, je oblíbeným kulturním a veřejně společenským centrem s dobrou dopravní dostupností.

Více informací na www.facebook.com/podzimnihratky a www.podzimnihratky.cz

Anna Vašátková, Marie Pánková

 

 

 

 

Sdílejte ...