Nadace a pomoc

Roskiáda – 25. výročí založení Unie Roska

Praha 30. srpna 2017

Historicky první sportovní hry pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) se konají ve dnech 15.–17. 9. 2017 ve Sportovním centru v Nymburku. Tato akce je součástí celoročních oslav 25. výročí založení Unie Roska. Tato událost je mezníkem v činnosti Unie Roska, jejíž záslužnou činnost oceňují pacienti s onemocněním RS. Právě tito lidé získávají již dvacet pět let možnosti sdílené podpory, které jim umožňuje pacientská organizace. V roce 1992 ji založil Ing. Jaroslav Zika.

Inspirací pro Roskiádu se stala Parkinsoniáda – sportovní hry parkinsoniků, které již desátým rokem pořádá Parkinson Slovácko, z. s. (www.parkinson-slovacko.cz). Pacienti s RS se účastní již čtvrtým rokem a protože tato akce se jeví velmi přínosná, rozhodlo se vedení Unie Roska uspořádat vlastní sportovní klání. Pacienti s RS budou soutěžit v zajímavých disciplínách podle svých zdravotních a pohybových možností: stolní tenis, plavání, vrh koulí, hod na koš, kop na branku, střelba hokejkou, boccia a další.

„Roskiádu přinášíme nejen našim členům, ale všem pacientům s RS, jako nový typ fyzické aktivity vedle klasického pravidelného cvičení. Pohyb je pro „roskaře“ velmi důležitý, a to i pro ty hůře pohyblivé dle jejich možností. Skladba disciplín by měla vyhovovat všem podle jejich zdravotního stavu a pohyblivosti. Zároveň je to příležitost k setkání roskařů z celé republiky a sdílení společných, doufám že příjemných zážitků. Jediná malá obava spočívala v tom, že roskaři jsou v podstatě konzervativní a ne vždy vítají nové věci. Podle předběžného zájmu a prvních přihlášek se tato obava snad nenaplní,“ komentuje RNDr. Kamila Neplechová, Ph.D., předsedkyně výkonné rady Unie Roska.

Záštitu převzali: vicepremiér České republiky Pavel Bělobrádek, hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, radní pro sociální oblast Jaroslava Němcová a starosta města Nymburk Pavel Fojtík. Součástí akce bude i kulturní program, hlavním soutěžním dnem je sobota 16. 9. 2017.

 

Cena pro účastníky (pacienti s RS, doprovody ZTP/P): 600,-Kč

Přihlášky na www.roska.eu přijímají Miriam Svatá ([email protected]) a Vlasta Blatná ([email protected]).

Informace o roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není dosud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození myelinového obalu i vláken samotných. Poškozená nervová vlákna poté přestávají správně přenášet signály v nervovém systému. To vede ke vzniku příznaků RS – např. ztrátě hybnosti dolních a horních končetin, inkontinenci, poruchám zraku, řeči, stability, k únavě apod.

Unie Roska

Posláním Unie Roska je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie Roska ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Jako Česká multiple sclerosis (MS) společnost je aktivním členem mezinárodní federace MSIF a její evropské platformy EMSP při EU. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. Spolek má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1 600 členů. V současné době stojí v čele České MS společnosti (Unie Roska)sedmičlenná výkonná rada, její předsedkyní je paní RNDr. Kamila Neplechová.

Roskiada plakat s kontakty

 

Zdroj: www.roska.eu

Michaela Lejsková

 

Sdílejte ...